1. Start
  2. Uppåt för Hallwylska museet

Uppåt för Hallwylska museet

År 2015 var ett bra år för Hallwylska museet, vi har en besöksökning på närmare tio procentenheter. Vår satsning på barn och ungdom står nu på stabil grund. För andra året i rad fick vi priset för "Bästa personal" bland 39 Stockholmsmuseer. Restaurangen på gården under sommaren blev genast en succé och våra juldramavisningar är otroligt populära, konstaterar museichef Heli Haapasalo.

År 2015 var ett bra år för Hallwylska museet, vi har en besöksökning på närmare tio procentenheter. Vår satsning på barn och ungdom står nu på stabil grund. För andra året i rad fick vi priset för "Bästa personal" bland 39 Stockholmsmuseer. Restaurangen på gården under sommaren blev genast en succé och våra juldramavisningar är otroligt populära, konstaterar museichef Heli Haapasalo. 

Nyheter 2016
Den 1 februari inför vi åter fri entré i museet. I sommar, juli och augusti utökar vi våra öppettider 
till kl 19, för att under tidig kväll locka in restaurangbesökare från gården.

2016 års utställningar 
Skönhet för alla i nytt ljus – idealhem vid sekelskiftet 1900 19/2-30/4
Utställningen visar hur nya idéer i hemmet tog gestalt vid sekelskiftet 1900.Författaren och debattören Ellen Key är den person i Sverige som personifierar dessa tankar. I utställningen ges exempel på hur idéerna tog sig uttryck i hennes hem och hos förebilderna Karin och Carl Larsson i Sundborn. Också andra samtida och nutida kommentarer tas upp. 
Det äldre stilidealet i Hallwylska palatset står i kontrast till Ellen Key hennes idéer.
I anslutning till utställningen ges en rad föreläsningar i ämnet, se nedan

En månad senare öppnar en liten utställning Tjugohundratalsjuveler i palatset 12- 20 mars
Sex smyckeskonstnärer tar plats i Hallwylska museet!
En stor manifestation kring smycken som konstobjekt tillsammans med bl. a. Nationalmuseum Design i Kulturhuset, Thielska galleriet,Millesgården, Sven Harrys, Konstakademien, Livrustkammaren, Finlandsinstitutet och Konsthantverkarna

 Harlekina & hennes vänner gästar Hallwyl i höst. 22/9- 16/11 
Harlekina flyttar in i Hallwylska palatset med sina vänner Harlekin, Pantalone, Pulcinella och många fler. Upplev karnevalernas Venedig och den urgamla teaterformen Commedia dell´Arte! En familjeutställning.

FÖREDRAGSSERIE på temat Skönhet för alla i nytt ljus

Ellen Keys feministiska estetik. Inredning och städning som politik
Onsdag 24 februari kl 17.30
När Ellen Key skrev Skönhet för alla 1899 var det en titel där betoningen på alla hade en betydligt skarpare innebörd än den har för oss idag. Skönhet var oftast lika villkorat mot kön, klass och pengar som medborgarskapet, som ännu inte omfattade kvinnor och män utan hög lön eller egendom. Den skrevs mot bakgrund av en begynnande arbetar- och kvinnorörelse. Två rörelser som bägge inbjöd Ellen Key som talare. Skönhet för alla är inte en beskrivning utan en demokratisk uppmaning. Föredrag med Claudia Lindén, docent i litteraturvetenskap, Södertörns högskola.

100 dagar av behov och begär
Onsdag 9 mars kl 17.30
Under hundra dagar prövade formgivaren Kristina Schultz vad man egentligen behöver hemma och vad som händer när man till slut får det där som man tror att man vill ha. Hon berättar om sitt uppmärksammade examensarbete på Konstfack. Examensarbetet är en kritik av hemmet som livsstilsmarkör.

Arts & Crafts i ”hemtrefnadens” tid
Onsdag 13 april kl 17.30
Med inspiration från den engelska rörelsen Arts & Crafts och svensk allmogeromantik skapades i början av 1900-talet ett nytt hemideal med ”skönhet” och ”hemtrefnad” som honnörsord. Föredrag med Johan Knutsson, professor i möbelkultur vid Carl Malmsten Furniture Studies, Linköpings universitet. 

KVÄLLSVISNINGAR

Heminredningsideal vid sekelskiftet 1900 
Onsdagkvällar 2, 16, 23, 30 mars 6, 20 & 27 april kl 17.30Visningar i utställningen
Skönhet för alla i nytt ljus

Internationella Wikipediaträffen Art+Feminism
Tisdag 8 mars
På internationella kvinnodagen anordnar vi tillsammans med Carl Larsson-gården och Ellen Keys Strand en workshop . På Wikipedia saknas idag artiklar om många anmärkningsvärda och kända kvinnor i historien och konsten. Det vill vi ändra på!
Klockslag Se kalendariet wwwhallwylskamuseet.se  längre fram

Uppåt för Hallwylska museet