Kommunikationsbild: Hallwylska Museet - Barnvisning
Foto: Ola Myrin, Hallwylska museet/SHM.
 1. Startsida
 2. Skola
 3. Skolprogram
 4. Skolprogram mellanstadiet

Skolprogram mellanstadiet

Elever i årskurs 4-6 får gå visningar där vi kopplar dåtid med nutid och berör ämnen som kulturhistoria, socialhistoria, ekonomisk historia och idéhistoria.

Pris

 • Skolvisningar på plats eller live digitalt: 900 kronor
 • Inspelad digital skolvisning med dialog: 450 kronor
 • Dramavisningar för skola: 1 800 kronor
På platsDigitalt

Möt Hallwylska museet – allmän husvisning

Eleverna får se hela huset och får en introduktion till rummen och dess funktioner samt en allmän introduktion till de personer som verkat i huset. Visningen utforskar herrskapets och tjänstefolkets olika villkor. Hur levde de i palatset? Vilka uppgifter hade de?

HWY_DIG39937
Foto: Hallwylska museet, Jens Mohr, SHM.
På platsDigitalt

Klurigt och finurligt

En frågesport med visning. Hur ser en halmklyvare ut? Gissa på udda föremål och gå därefter på visning och se föremålen i den rätta miljön. I programmet arbetar eleverna med att jämföra egna livsvillkor med livsvillkor i andra miljöer och olika tider. Eleverna tränar på att samarbeta i grupp.

På plats

Herrskap och tjänstefolk – dramavisning

Hur levde Walther och Wilhelmina von Hallwyl i sitt palats? Vilka uppgifter hade de som arbetade i huset? Följ med på en visning om herrskap och tjänstefolk.

Från att ha kunnat byta nationstillhörighet genom att svära sin trohet till ett annat land, föddes nu individen in i sin nation. Nationalromantikerna sökte folksjälen i språket, naturen och kroppen och bilden av ”svenskhet” definierades. Vilka konsekvenser fick detta för den som var ny i landet?

Boka visning

hallwylska-museet-ring-dåtiden
Foto: Hallwylska museet, Jens Mohr, SHM.
Digitalt

Ring dåtiden! – digital visning

Kan man resa i tiden? Om du fick chansen att ringa till år 1909 och prata med någon som levde då, vad skulle du fråga?

Nu har ni chansen att ringa till Hallwylska palatset på Hamngatan 4 i Stockholm och året 1909 i en interaktiv digital visning för mellanstadiet. Där bodde ett av Sveriges rikaste par, Wilhelmina och Walther von Hallwyl, i ett av Stockholms mest moderna och påkostade hus. I huset bodde även tjänstefolk som skötte städning, matlagning, servering med mera. Där fanns till exempel husan Anna, betjänten Eskil och kokerskan mamsell Klaesson. Undrar om någon kommer att svara…

Quiz på Kahoot för Ring dåtiden!

Nu finns Hallwylska museet på Kahoot! I våra frågesporter ställs elevernas förkunskaper om sekelskiftet 1900 på prov. Vet din klass till exempel vad ett dussin ostron är? Frågesporterna fungerar utmärkt som en introduktion till Hallwylska museet. Det går lika bra att spela efter ett besök hos oss om du vill stämma av vad eleverna fått med sig. Just nu kan du testa Ring dåtiden! där eleverna får lära sig äldre måttenheter som dussin, gross och tjog. Testa genom att klicka på länken här Kahoot - Ring Dåtiden

Boka visning

Skicka en bokningsförfrågan

Du behöver fylla i allt som är markerat med *.

Skicka en bokningsförfrågan

Du kan välja mellan visningar som sker på plats på museet eller digitala visningar som strömmas. Väl enbart en typ av visning.

Du behöver fylla i allt som är markerat med *.

   Uppgifter om skolan

    Jag har tagit del av Statens historiska museers policy för behandling av personuppgifter och samtycker till att mina kontaktuppgifter samlas in och sparas i enlighet med dataskyddsförordningen.

    Tekniska problem formulär

    Har du problem att skicka din förfrågan eller inte fått svar inom 24 timmar kan du mejla bokning@hallwylskamuseet.se.

    Nyhetsbrev för skola