1. Start
  2. Publikrekord på Hallwylska museet

Publikrekord på Hallwylska museet

Det är årets två kulturhistoriska utställningar som bidrar till vår stora ökning, vårt bästa besöksår någonsin, en ökning på över 14 procentenheter, berättar museichef Heli Haapasalo. I mitten av februari öppnades Vackert vikt, mästerverk av linne, en utställning som berättade om vikkonstens ursprung. Och i början av oktober invigdes Däkter från Downton, herrskap & tjänstefolk i fakta och fiktion.

Två publikdragande utställningar bidrar till vår stora ökning, vårt bästa besöksår någonsin, en ökning på över 14 procentenheter jämfört med förra året som också var ett bra besöksårberättar museichef Heli Haapasalo. I mitten av februari öppnades Vackert vikt, mästerverk av linne, en utställning som berättade om vikkonstens ursprung och skiftande användning, där konstfullt brutna servetter och andra skulpturala föremål utförda av stärkt linne fyllde paradvåningen.

Besökare inspirerade till utställning
I början av oktober invigdes Dräkter från Downton, herrskap och tjänstefolk i fakta och fiktion. Besökarnas kommentarer om likheten med TV-serien inspirerade museet till utställningen, där ett antal dräkter från den egna samlingen också ingår. Den berättar också hur livet gestaltade sig i ett högborgerligt hem i Stockholm och i den engelska aristokratin.

2013
Nytt för året är att vissa månader kan besökarna uppsöka fler rum i palatset på egen hand. Önskemål som förts fram i en publikenkät.

Den 8 mars 2013 öppnar utställningen Under ytan… om det onämnbara vid sekelskiftet 1900.Den tar upp aspekter kring de mer intima sfärerna; underkläder som formar kroppen, synen på skönhet och hälsa, moral och sexualitet.

Utställningen har sin utgångspunkt i de onämnbara underkläderna – under dräktens yta – och skildrar en tidsanda, fenomen i tiden inom områden som var ”tabubelagda” och som man absolut inte pratade om i de högborgerliga salongerna med de familjeideal som då var gängse.

Idag hundra år senare har gränserna suddats ut. För många har dessa plagg blivit en del av dräktens yta.

Utställningen visas i sov- och gästrumsvåningen i det Hallwylska palatset från den 8 mars.

Den 13 september öppnas Dåtida, nutida, framtida en silverutställning i samarbete med Nutida svenskt silver.


Publikrekord på Hallwylska museet