Vackert vikt

Visades 17/2 till 19/8 2012

Konstfullt brutna servetter och andra skulpturala föremål utförda av stärkt linne fyllde paradvåningen i Hallwylska museet. De skapades av den katalanske konstnären Joan Sallas som resultat av ett pågående forskningsprojekt där han utforskar vikkonstens och servettbrytningens historia.

Ur Sallas händer växer meterlånga ormar, fiskar, fåglar, slott och fontäner fram, ofta med ett symboliskt innehåll. Han har med hjälp av källor från 1500-talet och framåt utforskat vikkonstens och origamins ursprung och utveckling. Själva hantverket är förknippat med stor yrkeshemlighet.

Även nutida designers har fascinerats av veckets betydelse. Den svenska modeskaparen Sandra Backlund är en av dem och i utställningen visades tre av hennes dräkter.

I utställningen kunde man beskåda denna bortglömda konstart med både historiska och moderna servettbrytningar, förgängliga verk med kort livstid! Efter några månader förlorar verken sin spänst. Utställningen berättade också om servettens ursprung och skiftande användning genom tiderna inom olika samhällsklasser. 

Utställningen visades på Hallwylska museet 17/2 – 19/8 2012

Se Joan Sallas bryta en servett i realtid