1. Start
  2. Hallwylska museet 2013 och 2014

Hallwylska museet 2013 och 2014

- Vi är nöjda med året 2013, trots att vi minskat i besöksantal. De två större utställningarna, en kulturhistorisk och en om silverhantverk har gått bra i sin genre, säger museichef Heli Haapasalo. Nu blickar vi framåt, redan i början av februari öppnas utställningen HATTEN AV! - Hattar ur designern Lars Nilssons samling. Han är en stor samlare i likhet med Wilhelmina von Hallwyl.

- Vi är nöjda med året 2013, trots att vi minskat i besöksantal.* De två större utställningarna, en kulturhistorisk och en om silverhantverk har gått bra i sin genre, säger museichef Heli Haapasalo. Nu blickar vi framåt, redan i början av februari öppnas utställningen HATTEN AV! - Hattar ur designern Lars Nilssons samling. Han är en stor samlare i likhet med Wilhelmina von Hallwyl.

ÅRET SOM GÅTT
Den kulturhistoriska utställningen Under ytan… om det onämnbara vid sekelskiftet 1900 öppnade i början av mars och pågick till augusti.. Ett fruktbart samarbete med Nutida Svenskt Silver resulterade i utställningen Dåtida Nutida Framtida i höstas.
Museets juldramavisningar har sedan starten för 11 år sedan gått för ”fulla hus” Nytt för året är Stjärnmysteriet, juldramavisningar för barn och Drop in julpyssel. De har varit fullbokade och pågår alla fram tom 13-helgen. Satsningarna att visa samtida design under möbelmässan i början av året med designern Jens Fagers nyproducerade stolar i museets paradvåning lockade en yngre publik, liksom fler män. Intresset för design har varit en trend bland yngre och bidragit till att en helt ny publik har hittat till Hallwylska museet. Idag är 41-55 år den största bland våra besökare och närmare 70 procentenheter är förstagångsbesökare –visar publikenkäter under året. 

*2012 visades den givna publiksuccén Dräkter från Downton Herrskap och tjänstefolk i fakta och fiktion 

ÅRET 2014

För barn

Varje lördag kl 13 under årets första två månader varvas barndramavisningar, Husen Anna berättar med sagostund och visning, Minas snäcka. De tar båda upp hur livet kan ha gestaltat sig för mer än hundra år sedan i den Hallwylska familjen.  

Samlande x 2
HATTEN AV! - Hattar ur designern Lars Nilssons samling öppnar den 7 februari och pågår fram till 8 juni. Den välkände designern Lars Nilsson visar också accessoarer.
Samlingen kommer att fylla tavelgalleriet högst upp i palatset. Olika slags programinslag i anslutning till utställningen planeras under vårvintern

Samlandet står åter i fokus i september. I en liten utställning visas en samling smycken från tiden kring sekelskiftet 1900.

Med arbetsnamnet Skräck öppnar i oktober en utställning, inspirerad av de framgångsrika Hallwyleen-föreställningarna under höstlov.
Tanken är att skapa en utställning för unga med temat skräck och vidskepelse.

Fotograf till bilden: Carl Bengtsson 

Extra extra ...
Svenska Hem – den sanna historien om Fröken Frimans krig 
Kom och lyssna på författarna Monika Björk och Eva Kaijser som berättar om serien som slutar när första butiken öppnar. Men i verkligheten slutar inte historien där. 
onsdag den 15 januari kl 17


FAKTARUTA
Besökare 2013 101 332  2012 125 387 
Öppettider
 jan-maj, sep-dec   tisdag – söndag 12-16  onsdagar till 19
juni – aug    tisdag – söndag  10-16 
Entré: 80 kr
Fri entré: Barn och ungdom tom 18 år
Guidad visning: 100 kr
Dramavisningar/vuxna:120 kr
Dramavisningar/barn: 60 kr 
Audioguide:  vuxna  20 kr
Entré till föreläsningar: 100 kr 


Hallwylska museet 2013 och 2014