En person i skjorta och kavaj står vid ett uppdukat bord i museet och håller i ett välpolerat vinglas.
I museets matsal kan du uppleva en festdukning med originalföremål från samlingen. Foto: Ola Myrin, Hallwylska museet/SHM.
  1. Start
  2. På gång
  3. Höst 2023
Hösten 2023

Festligt i palatset

Vi dukar upp för hösten och bjuder in till högtidliga program – vi visar tidsenliga middagsdräkter och bjuder in radioprofilen och krönikören Hannah Hellquist till samtal och pratar om dukning inför fest. Delta även i en provning med museet dryckeskunniga pedagog och doftprovning med parfymhuset No Ordinary Scent.
Onsdag 6 september klockan 17.30

Dryck kring sekelskiftet 1900

Längst ned i Hallwylska museet ligger vinkällaren. Där hittas allt från champagne till örtlikörer, prydligt uppradat. Samlingen är ett tvärsnitt av förra sekelskiftets dryckeskultur, då alkohol var en tydlig klass- och identitetsmarkör. Vem drack vad, hur och när?

Inkluderar även en mindre dryckesprovning.

Köp biljett på Tickster

Onsdag 11 oktober 2023, klockan 17.30

Mat till vardag och fest

Hugg in på en vattenbakelse. Ta för dig av lungmoset. Ett välbeställt hem kring sekelskiftet 1900 kunde servera en hel del olika rätter. Allt var anpassat efter tillfälle och person. Lyssna till ett matnyttigt föredrag om matkultur och mat till vardag och fest. Med Gösta Sandell, intendent på Statens historiska museer.

Köp biljett på Tickster

Hanna Hellquist sitter vid ett uppdukat bord med blommor och ljusstakar. Hanna dricker ur ett vinglas.
Foto: Samuel Voigt Lind, Millesgården.
Onsdag 18 oktober klockan 18.00 (ny tid)

Dukat för fest med Hanna Hellquist

Kliv in i matsalen och möts av ett bord dukat för en storslagen fest. Servisen och de brännförgyllda bordsplatåerna har plockats fram och putsats skinande rena för att vackert samsas med allt från menyer till servettbrytningar. Följ med på en visning från den formella middagen till ett vardagsfirande bord med Hanna Hellquist och intendenten Azmara.

Köp biljett på Tickster

Visas olika datum under hösten

Middagsdräkter och festdukning ställs ut

Klädd till middag

Hur var man klädd när det bjöds in till husets stora formella middagar? I anslutning till vårt tema kring måltider och bjudningar visas middagsklädsel från 1890 till 1930-talet. Även tjänstefolkets högtidsdräkt, som kostymer och klänningar ställs ut.

Inv.nr: S.XXIII:IV:A.06.
Foto: Hallwylska museet/SHM.

Dukat för fest!

I museets matsal kan du uppleva en festdukning med originalföremål från samlingen. Det är en magnifik uppsättning som ger en inblick i societetslivet vid förra sekelskiftet. Se dukningen som den såg ut på den tiden med förgylld spegelplatå, frukt- och blomskålar, kandelabrar och konfektfat.

Paletåer i guld med blommor och frukt.
Foto: Ola Myrin, Hallwylska museet/SHM.

Stockholm Craft Week –konstfackstudenter ställer ut

Studenter och nyutexaminerade studenter från Konstfacks kandidatprogram Smycke och Corpus tolkar Hallwylska museets samlingar i egna verk. Smyckena har kurerats för att gå i dialog med det historiska huset. Verken synliggör narrativ och möjligheter om vad smycken och corpus är och kan vara.

Se tolkningarna på Hallwylska museet 4-8 oktober. Mer information kommer inom kort.

Utställning.-Konstfack-960x1080
Åter)skapa sten. Foto: Jennie Leino, Konstfack.

Höstens visningar

Dagliga visningar och temavisningar i palatset.

Dagligen hela hösten

Palatsvisningar

Vi erbjuder dagligen visningar av det praktfulla stadspalatset. Visningarna förbokas på Tickster och erbjuds på svenska samt på engelska.

Lördag 16 september klockan 10

Syntolkad visning

Följ med på en visning genom palatset där vi berättar om hur rummen använts till vardag och fest. Visningen hålls utanför museets ordinarie öppettid.

Konceptbild för visningen Tror du på spöken.
Följ med på en kuslig vandring på höstlovet. Foto: Jens Mohr, Hallwylska museet, SMH.
28 oktober – 4 november 2023Visning för vuxna

”Tror du på spöken? Nej, men jag är rädd för dem"

Under åren kring 1900 gick en våg av nyandlighet och mysticism genom de fina salongerna. Tillsammans med tidens närmast ofattbara vetenskapliga framsteg skapade det en värld där allt verkade vara möjligt. Följ med på en kuslig vandring genom palatset denna höstkväll, då skuggestalter visar sig och viskningar hörs i mörkret. Visningen är riktad till vuxna.

Köp biljett på Tickster

Ett bord dukat med scones och te.
Välkommen på te, scones och småkakor på hösten två litterära tesalonger. Foto: Jens Mohr, Hallwylska museet, SMH.

Litterära tesalonger

Novell uthämtas i förväg i museets butik mot uppvisande av kvitto. I det vackra palatsköket serveras läsecirkeln te, scones och småkakor.

Onsdag 25 oktober klockan 17.30

Vägen mellan himmel och jord

Överste Beerencreutz från Gösta Berlings saga är tillbaka! Nu är han inneboende hos en bonde och hans familj i Stora Kils socken och en natt får han ett ytterst ovanligt besök. Döden står innanför hans dörr och meddelar att han har ett dygn kvar i livet. Fil.dr. Anna Cavallin leder oss i diskussionen kring Selma Lagerlöfs novell Vägen mellan himmel och jord.

Köp biljett till tesalong på Tickster

Onsdag 15 november klockan 17.30

Julig tesalong

Det är jul - jul hos de rika, jul hos de fattiga. Men vad är det egentligen som skänker den största glädjen? Är det överdådet av mat, skönheten i tingen? Eller kommer känslan av lycka och frid av det enkla nöjet att få äta gröt vid sitt köksbord, i skenet av fotogenlampans stadiga låga? Fil dr. Anna Cavallin leder oss i diskussionen kring Victoria Benedictssons novell.

Köp biljett till tesalongen på Tickster

Söndagar klockan 13.00

Barnens Hallwyl

På besök i mormors palats

Följ med på en upptäcktsfärd hemma hos Walther och Wilhelmina von Hallwyl och deras tjänstefolk. Hur var det att bo och arbeta i Stockholms modernaste hus för 100 år sedan, och hur gick det till när barnbarnen kom på besök? Hur förväntades man uppföra sig? Var fick man leka, och med vem? Visningen riktar sig till barn med medföljande vuxen/vuxna. Rekommenderad ålder är 6-9 år.

Köp biljett till visningen på Tickster

Husan Anna guidar barn runt i museet.
Ett lekäventyr med Husan Anna. Foto: Ola Myrin, Hallwylska museet, SMH.
Söndagar klockan 13

Husan Anna berättar - dramatiserad familjevisning

Följ med husan Anna på ett dramatiserat lekäventyr i museet. Anna behöver hjälp med att förbereda festmiddagen men kan inte låta bli att visa barnen runt.

Rekommenderade ålder 6-9 år.

Köp biljett till visningen på Tickster

Tre personer som står i museet och är utklädda med vampyrtänder och blodiga kläder.
Följ med på en fasansfulla dramatiserade visning för modiga barn. Foto: Helena Bonnevier, Hallwylska museet, SMH.
28 oktober – 4 novemberVisning för barn

Hallwyleen

Nu spökar det åter i palatset! Allt börjar med att fröken Sträng kommer till det märkliga huset Hellwyl för att arbeta som guvernant. Vad är det för fläckar på mamsells förkläde, och är inte betjänten Läskil väl blek? Hur gick det egentligen till när den förra guvernanten slutade? Det blir en ruskig upptäcktsfärd genom huset, i denna fasansfulla dramatiserade visning för modiga barn från 8 år.

Köp biljett till Hallwyleen på Tickster

En person som klär en julgran och en annan som håller i ett fat med lussebullar.
Välkommen till Hallwylska museet när det vankas jul. Foto: Rickard L. Eriksson.
25 november – 7 januari

Jul i palatset

Julen står för dörren och huset formligen sjuder av förberedelser. Det är fullt upp, och Anna tappar helt tidsorienteringen när hon springer med julkakan till serveringsrummet, med den hårt pressade amanuensen i hälarna. Ändå kan de inte låta bli att berätta om julen, firandet och familjen. Följ med på denna dramatiserade visning.

Rekommenderad ålder från 9 år.

Köp biljett på Tickster

Om museets årliga juldrama

Lekrum

Besök vårt lekrummet som är rustat med kök, matsal och rökrum, redo att intas av herrskap och tjänstefolk i mindre storlek.

Det är kostnadsfritt att besöka lekrummet.

Kommunikationsbild: Hallwylska Museet - Lekrummet

Hallwylska museet online

Ta del av Hallwylska museets fantastiska miljö och historia var du än befinner dig. Vi erbjuder digitala visningar, föreläsningar, podcast och mycket mer.

Hallwylska-museet-podcast-1920x1080
Guide som blir filmade i palatset.

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om utställningar, evenemang, och biljettsläpp.