Närbild på klänning
Foto: Jens Mohr, Hallwylska museet/SHM.
Utställningen visades 13 oktober-28 januari 2024

Klädd till middag

Utställningen visade hur en middagsbjudning gick till i Hallwylska palatset,
där sällskapslivet och bjudningar stod i fokus. Utforska middagsklädsel från 1890 till 1930-talet där kostymer, klänningar och tjänstefolkets högtidsdräkt ställs ut.

Vinter i staden

Omkring sekelskiftet 1900 samlades överklassen i staden under vinterhalvåret efter att ha tillbringat sommarhalvåret på lantgods eller på resande fot. Vinterhalvåret ägnades då åt sällskapslivet. I det Hallwylska hushållet gavs tre representationsmiddagar om året, ofta i februari månad med någon dags mellanrum.

En kavaj och en klänning från utställningen
Foto: Helena Bonnevier, Hallwylska museet/SHM.

Det sitter i kläderna

Valet av klädsel var förknippat med etikett och outtalade regler. Männens klädsel skulle utstråla seriositet och rationalitet, vilket gav ett praktiskt och sobert mode i monokroma dova färgskalor. Under dagtid bars skjorta, en enklare väst och en jackett, eller bonjour, medan man till middag och fest bar smoking eller frack. Den kvinnliga modedräkten var än mer varierad över dygnets timmar. Under dagtid var plaggen höga i halsen med långa ärmar. Kvällens dräkt var ofta utan ärmar och med dekolletage.

Betjänt som står bredvid uppdukat bord
Foto: Ola Myrin, Hallwylska museet/SHM.

Pampiga middagsbjudningar

Även om paret von Hallwyl inte arrangerade särskilt många bjudningar om året så förväntades varje tillfälle hålla en hög nivå, som speglade värdparets ställning. Vid större fester möttes gästerna av en påkostad baldakin som ställdes upp utanför porten för att visa värdparets status. Baldakinens storlek krävde att ett par poliskonstaplar delegerade om trafiken. Färgerna var hämtade från släktens vapensköld som går i gult och svart. Samma färger syns även i betjäntens klädsel. Betjänterna rörde sig ute bland gästerna och präglade bilden av värdparets status.

Högtidsdräkt för tjänstefolket
Foto: Helena Bonnevier, Hallwylska museet/SHM. Helgdagsuniform för husjungfru som bars under högtider samt klänning i sidenatlas.

Förberedelsernas maskineri

Alla i hushållet hade sin roll att fylla när en middagsbjudning förbereddes. Husfrun ansvarade för gästlistan och bordsplacering. Tryckta inbjudningskort beställdes och skickades ut. Meny togs fram i diskussion med kokerskan, medan husan städade och dukade. Betjänten tog fram bordsplatåer och bordsuppsatser i brännförgyllt brons för att dekorera middagsbordet. Han putsade silvret och gjorde inköp. Under själva tillställningen fick betjänten sedan hjälp av chauffören, kammarbetjänten och många gånger även vaktmästaren för att servera.

Förutom att göra iordning dukar och servetter förberedde kammarjungrun Wilhelminas kläder. Walthers kläder gjordes iordning av kammarbetjänten. De båda behövde bistå med kunnande kring etikett och lämpliga val när det kom till klädseln.

Välkommen in

Klädd till middag visas fram till söndagen den 28 januari 2024. I entrébiljett som kostar 120 kronor för vuxna ingår ett besök i utställningen. Det är kostnadsfritt för barn och unga upp till 18 år att besöka utställningen.

Bra att veta inför ditt besök

  • Garderob: Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Det finns skåp i entrén till museet, där du kan låsa in dina ytterkläder.
  • Matsäck: Det är inte tillåtet att ta med mat och dryck in i museet.
  • Barnvagn: Av utrymningsskäl är det inte tillåtet med barnvagnar i museet, närmsta plats att låsa fast barnvagnar är på Norrmalmstorg.

Planera ditt besök

Tillgänglighet

Hallwylska museet har fem våningsplan, men tyvärr ingen hiss. Den enda vägen runt i museet är via trappor. Antalet trappsteg varierar, beroende på vart du vill komma i huset. Vill du gå en guidad visning av huset, innebär det minst 103 trappsteg upp och ned.

Om tillgänglighet i museet

Temavisningar

Det är dags för bjudning hos paret von Hallwyl! Vilka förväntningar fanns på festklädseln för såväl herrskap som tjänstefolk? Följ med på en palatsvisning och hör om formella middagsbjudningar och fester i huset på Hamngatan 4.

Historiska dräkter, bland annat en rosa sidenklänning.

Boktips!


Pris: 180 kronor. Just nu erbjuder vi 20 procent rabatt i samband med vår nya utställning Klädd till middag.

Modet i Hallwylska palatset speglade de klasskillnader och umgängesmönster som präglade samhället i stort. Familjen von Hallwyl tillhörde överklassen, och deras hushåll var så omfattande att en personalstyrka var helt nödvändig. Därför inkluderar klädsamlingen även arbetsdräkter för tjänstefolk.

hallwylska-museet-böcker-sekel-av-mode-stil-1920x2142 (1)

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att veta vad som händer på museet

Dukat för fest!