UPPTÄCK MUSEET

Ett palats för två personer

Fest och flärd, ostron, champagne och fjortonrätters menyer – det kunde man få uppleva i Hallwylska palatset för hundra år sen. Men en ännu vanligare syn i huset var de flitiga studenterna som satt böjda över sina anteckningsböcker. De ägnade sig åt att beskriva Wilhelmina von Hallwyls stora samling. Där fanns dyrbara antikviteter och konstverk, men också alla vanliga vardagssaker som köpts till huset och som Wilhelmina trodde att framtidens människor skulle kunna vara intresserade av.

När Wilhelmina von Hallwyl och hennes man Walther köpte tomten på Hamngatan 4 var den inte tom. Där låg ett helt kvarter med fallfärdiga verkstäder och kåkar. Allt revs för att palatset skulle få plats. Wilhelmina behövde utrymme för sina stora samlingar, Walther behövde ett ordentligt kontor och båda ville ha en bostad som passade deras livsstil. De anlitade en av tidens mest kända arkitekter, Isak Gustaf Clason, för att bygga ett hus av den högsta kvalitet och med det finaste hantverk som gick att få.

Fem år tog bygget och 1898 flyttade Wilhelmina och Walther, med sällskapsdam och tjänstefolk, in i det stora huset på 2000 kvadratmeter och 40 rum. Här levde de tills de dog och huset blev museum.