Ett stort rum med väggar i trä med gulddetaljer och stora tygtapeter med grönaktigt mönster. I mitten av bilden en flygel och en sittgrupp med förgyllda möbler.
Foto: Tina Klingspor.

Stora salongen

"Mitt Klondyke", kallade Wilhelmina von Hallwyl detta guldglänsande rum. Guldruschen i Klondyke (Kanada) startade 1896 och var alltså dagsaktuell när Hamngatan 4 byggdes.

I rummet, som i de flesta på paradvåningen, finns en praktfull öppen spis. Just den här är klädd i belgisk marmor. Reliefen ovanför spisen, ”Prometheus bringar människorna elden”, utfördes i Carraramarmor av Gusten Lindberg. Även dörröverstyckena framställande Musiken, Dikten och Bildande konsten är gjorda av Gusten Lindberg.

En oval skiva av marmor med hugget motiv som föreställer en ung man som svävar ner från himlen med en fackla i högerhanden. I bakgrunden en äldre man på ett moln som svingar blixtar.
Prometeus bringar människorna elden, av Gusten Lindberg. Foto: Jenny Bergensten, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Spisarna kom aldrig till någon praktisk användning eftersom ett modernt varmluftssystem installerades redan från början. Spisarna ska i stället knyta an till rummens olika historiska stilar. I källaren fanns ett pannrum där luften värmdes, för att sedan cirkulera genom självdrag i kanaler i väggarna. I salongens hörn syns dekorativa gallerverk. Bakom dessa finns ventilationsöppningar ur vilka varmluften strömmade. Gallerverk återfinns i husets alla rum, anpassade i sitt utseende efter rummens funktion och stil.

Detaljbild av en vägg med träpaneler och ett galler av metall.
Värmegaller i Stora salongen. Foto: Jens Mohr, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

I rummet visas också en liten del av Wilhelminas samling av ostindiskt porslin. Huvuddelen av denna samling förvaras i det så kallade Kinarummet på tredje våningen. Porslinet förvaras i ett förgyllt skåp från 1770-talet som en gång ägdes av påve Pius VI.

Ett rum med träpaneler med gulddetaljer och en sittgrupp med förgyllda möbler. I bakgrunden ett förgyllt skåp med porslinstallrikar inuti.
Foto: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Stora salongen i 3D

3D-modell: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Lyssna på visning av Stora salongen

Vuxenvisning Stora salongen

Barnvisning Stora salongen

Gå vidare

Från Stora salongen kan du komma till Damernas salong, Vardagssalongen och Rökrummet.

Vill du komma hit?

Konceptbild för barnaktiviteter på Hallwyl.