Ett rum med rustningar och vapen.
Foto: Hallwylska museet, Helena Bonnevier/SHM (CC BY).

Vapenrummet

I vapenrummet finns huvuddelen av Wilhelmina von Hallwyls samling av antika vapen och rustningar. Samlingen fokuserar på jakt och praktvapen snarare än regelrätta stridsvapen.

Rummet har en bröstning av ekpaneler och tapeter av blågrått kläde. Taket består av ek och lönn med inslag av ebenholts och valnöt. Takets mönster är speglat och utökat på golvet i samma träslag. Motivet föreställer en kompassros i korrekt geografisk position. Inuti kompassrosen syns zodiakens tecken, stjärnor och en månskära.

Inv.nr:LXIV:III:B.b.e.26.
Laverad ritning av Vapenrummets golv. Foto: Hallwylska museet/SHM (Public Domain).

Fönstret i Vapenrummet, liksom i Matsalen, Övre vestibulen och Biljardrummet, tillverkades av glasfirman Neumann & Vogel. Glasskivorna i sig, så kallade "Butzenschieben" (i Sverige kallade flaskbottnar), är antika fönsterglas inköpta från antikhandlare Bosshard i Luzern. Wilhelmina von Hallwyl köpte ett parti på 2 500 glasskivor år 1896 för att inreda det nya hemmet och ytterligare 300 fönsterskivor år 1904.

Infattat i fönstret finns en glasmålning med motivet Nattvarden. Ursprungligen var glasmålningarna i Matsalen, Biljardrummet, Övre vestibulen och Vapenrummet 1500-talsoriginal från slottet Hallwil. År 1926 beslutade Wilhelmina von Hallwyl att alla glasmålningar skulle återbördas till Schweiz och firman H. Meyer i Zürich fick uppgiften att kopiera dem. Kopiorna sattes sedan upp på Hamngatan 4.

En fönstermålning som föreställer Jesus vid ett bord med sina lärjungar samt två vapensköldar vid sidan.
Foto: Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Vapenrummet i 3D

3D-modell: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Lyssna till visning av Vapenrummet

Vuxenvisning Vapenrummet

Barnvisning Vapenrummet

Gå vidare

Från Vapenrummet kan du komma till Biljardrummet, Rökrummet eller Vardagssalongen.

Gå på en guidad visning

Guide visar runt besökare i museets tavelgalleri.