1. Start
  2. VACKERT VIKT

VACKERT VIKT

Vackert vikt - mästerverk av linne I utställningen Vackert vikt står vecket i centrum. Konstfullt brutna servetter och andra skulpturala föremål utförda av stärkt linne fyller paradvåningen i Hallwylska museet. De är skapade av den katalanske konstnären Joan Sallas som resultat av ett pågående forskningsprojekt där han utforskar vikkonstens och servettbrytningens historia.

Vackert vikt
- mästerverk av linne

I utställningen Vackert vikt står vecket i centrum. Konstfullt brutna servetter och andra skulpturala föremål utförda av stärkt linne fyller paradvåningen i Hallwylska museet. De är skapade av den katalanske konstnären Joan Sallas som resultat av ett pågående forskningsprojekt där han utforskar vikkonstens och servettbrytningens historia.

Ur Sallas händer växer meterlånga ormar, fiskar, fåglar, slott och fontäner fram, ofta med ett symboliskt innehåll. Han har med hjälp av källor från 1500-talet och framåt utforskat servettbrytningskonstens och origamins ursprung och utveckling. Själva hantverket är förknippat med stor yrkeshemlighet. 

Även nutida designers har fascinerats av veckets betydelse. Den svenska modeskaparen Sandra Backlund är en av dem och i utställningen visas tre av hennes dräkter. 

Passa på att beskåda denna bortglömda konstart med både historiska och moderna servettbrytningar, förgängliga verk med kort livstid! Efter några månader förlorar verken sin spänst. Utställningen berättar också om servettens ursprung och skiftande användning genom tiderna inom olika samhällsklasser.

Under våren ordnas tillfällen att prova på denna speciella konstart för både vuxna och barn på Hallwylska museet.

 Utställningen visas på Hallwylska museet 17/2 – 19/8 

Vackert vikt

Fotograf: Jens Mohr
Bordsbrunnar användes redan under senmedeltiden till att tvätta händerna under måltiden. Under 1500- och 1600-talen användes utvecklades de till enbart dekorativa element, med t ex levande vattendjur , porlande vin el med parfymerat vatten. Lejonet och gripen skyddar vattnet som symboliserar livet. Obeliskerna symboliserar tidens gång.

Vackert vikt

Fotograf: Jens Mohr
Rikt illustrerade handböcker skrevs i ämnet. De är fortfarande de viktigaste källorna för studier av äldre bordskultur. En särskilt imponerande manifestation finns i form av olika djur, här en sköldpadda

Vackert vikt

Fotograf: Jens Mohr
I delar av Europa nådde servettbrytningskonsten sin höjdpunkt under barocken. Under denna tid utvecklades bordet till en estetisk upplevelse.

Vackert vikt

Fotograf: Jens Mohr
Vackert och konstfullt vikt, på tyska Schuppenfalten, ”fjällvikning” Vid slutet av 1700-talet förlorar denna konstart successivt sin betydelse. Endast den konstfärdigt brutna servetten fortlever fram till våra dagar.