1. Start
  2. ​TESALONG: Tema porträtt i Hallwylska museet 20 maj

​TESALONG: Tema porträtt i Hallwylska museet 20 maj

- Gör mig till den jag vill vara! Porträttmåleriet är en egen genre som har funnits länge. Och på Hallwylska museet finns en relativt stor samling porträtt från den Hallwylska släkten. Vid tesalongen 20 maj visar och berättar intendent Annika Williams om måleri med anledning av porträttutställningen av Signe von der Esch, barnbarns barn till Wilhelmina von Hallwyl.

 - Gör mig till den jag vill vara! Porträttmåleriet är en egen genre som har funnits länge. Och på Hallwylska museet finns en relativt stor samling porträtt från den Hallwylska släkten. Vid tesalongen 20 maj visar och berättar intendent Annika Williams om måleri med anledning av
porträttutställningen av Signe von der Esch, barnbarns barn till Wilhelmina von Hallwyl.

När: 20 maj kl 13
Hallwylska museet, Hamngatan 4
Beställ biljetter: https://hallwyl.biljetto.com/sv-SE/gormigtilldenjagvillvara/2015-05/2015-05-18

Ett porträtt är något mer än en bild av en människa. Det är resultatet av ett samarbete mellan konstnären och den avporträtterade. Konstnären har gjort sin tolkning, men den som ska avporträtteras har också synpunkter och önskemål… Efter visningen serveras te och scones.

De Hallwylska släktportätten kom till Stockholm år 1893. Walther von Hallwyl ärvde dem efter sin mor. I samband med att paret bestämde att skänka huset till den svenska staten valde makarna att släktporträtten skulle återbördas till Schweiz. Då fick Julius Kronberg i uppdrag att kopiera de 51 porträtt.. Originalen finns på Landesmuseum i Zürich.

Wilhelmina von Hallwyl

Fotograf: Erik Lernestål
Av konstnären Julius Kronberg, 1850 - 1921, flitigt anlitad både för porträtt- och plafondmåleri av familjen von Hallwyl. Han fick bl a i uppdrag att kopiera 51 porträtt släktporträtt som hänger i övre vestibulen i museet. Originalen finns på Landesmuseum i Zürich. Kronberg har dekorerat många kända byggnader i Stockholm.

Signerade Signe von der Esch

Fotograf: Jens Mohr
Signe von der Esch har målat ett flertal porträtt av sina barnbarn. Här placerade i vardagssalongen. De hänger i anslutning till Wilhelmina von Hallwyls barnbarns barn, beställda av paret von Hallwyl. Till höger ses Walter von Hallwyl, målad av Julius Kronberg. I vardagssalongen placerades familjeporträtt målade av konstnärerna Julius Kronberg och Nils Asplund. Utställningen till 7 juni 2015