1. Start
  2. Tekalas! Svensk signerad keramik från 1900-talet

Tekalas! Svensk signerad keramik från 1900-talet

Välkommen till pressvisning torsdag 19 september kl. 10-12 på Hallwylska museet, Hamngatan 4, Stockholm.

Den 20 september öppnar utställningen Tekalas! Svensk signerad keramik från 1900-talet  på Hallwylska museet i Stockholm. Bakom utställningen står Staffan Bengtsson och Pia Staël von Holstein som nu visar sin samling av unika svenska signerade kannor i keramik. Med formgivare som Signe Persson Melin, Stig Lindberg, Ulrica Hydman Vallien, Gösta Grähs och många andra, berättar samlingen den svenska modernismens stilhistoria. Här finns raffinerat 50-tal, färgstark popkonst från 60-talet och nyenkel samtid med särskild känsla för vitt.

Enligt Staffan Bengtsson och Pia Stael von Holstein är tekannors form den bästa formen som finns och den svenska, signerade keramiken i synnerhet har en särställning. Det hängivna samlarparet undrar om ”vi någonsin blir lika bra som då efter kriget när den svenska formgivningen också spred ringar över världen? ”

- Vi har grävt ned oss ganska rejält i form och formhistoria genom åren. Estetik och berättande fängslar oss alltid. En god historia är lika härligt som en god kopp te. När vi gjort tv-program eller ordnat utställningar och auktioner har vi alltid varit noga med just den biten. Folkbildning. Där går vi igång, säger Staffan Bengtsson som förutom arbetet som författare, programledare och TV-producent (bland annat K-märkt och Bästa formen) även kurerat utställningar på exempelvis Hallwylska museet, Artipelag och Liljevachs.

Fokus på modernismens guldålder

Utställningen består huvudsakligen av tekannor från modernismens guldålder, det som brukar förknippas med 1950- och -60-talen, med några få undantag. Rolf Sinnemarks postmodernistiska skapelser från 1980-talet kompletterar det som Stig Lindberg och Signe Persson Melin formgivit.

- En annan favorit som vi samlat på oss är Inger Persson. De färgstarka POP-kannor hon skapade 1968 går utanpå det mesta i glädje och fräckhet. Vi kan dessutom skryta med att ha en komplett samling färger, säger Pia Staël von Holstein, expert på konst och aktiviteter och bekant från SVT:s Antikrundan.

Designobjekt och bruksföremål i ett

Båda menar också att tekannor är både skulptur och ren funktion i samma kropp.

- Droppandet är en evig knut att lösa för formgivarna, det har många vittnat om. Vi har också en privat relation till tekannan som objekt. Vi samlas kring tekannan och pratar och umgås helt enkelt. Vilket annat ”designobjekt” kan man säga det om? Vi tycker oftast att tekannorna är otroligt vackra i sin litenhet. Ett kärl som uppenbart inspirerat formgivare i alla tider. Spricker den eller förlorar sin sil så slänger vi ändå inte bort den, säger Pia Staël von Holstein.

I utställningen visas verk av:

Signe Persson Melin, Gösta Grähs, Ulrica Hydman Vallien, Bertil Vallien, Inger Persson, Rolf Sinnemark, Stig Lindberg, Erich och Ingrid Triller, Kerstin Hörnlund, Elna-Karin Helgesson, Gunnar Nylund, Getthen Holm, Hertha Bengtson, Bente Brosböl Hansen, Else Adrian, Thomas Anagrius, Lisa Larsson, Gunnar Hansson och Maria Zetterstrand.

PRESSVISNING

Välkommen till pressvisning torsdag 19 september kl. 10-12 på Hallwylska museet, Hamngatan 4, Stockholm. Anmälan senast 18 september till Maria Rosén maria.rosen@shm.se

Medverkande: Utställningsproducenter Staffan Bengtsson och Pia Staël von Holstein

Utdrag ur utställningens prosatexter av Staffan Bengtsson:

”I begynnelsen finns leran. Klumpen. Det amorfa stycket som, så att säga, ska frigöras påsin kropp. Handen tar lerklumpen in i förvandlingen, ut ur mörkret. I detta fall: en tekanna. Michelangelo arbetade så med marmorn, han visste vad som gömde sig längst inne i marmorblockets kassaskåp. Samma med konstnärerna här. De driver fram sina kannor ur klumpen och placerar dem där de hör hemma, mitt på bordet. Med lock och pip. Glaserade eller oglaserade. -Titta, säger hon och han, se vad jag fann i klumpens klumpighet.”

I anslutning till utställningen ges programpunkter som belyser tedrickandets historia och i museishopen lanseras en ny profilprodukt, den Hallwylska tekoppen. Denna kopp med fat är inspirerad av en servis som Wilhelmina von Hallwyl beställde i Gustafsbergs utställningslokal vid Kungsträdgårdsgatan i maj 1894. Servisen var avsedd för dagligt bruk och Wilhelmina drack gärna silverte till frukosten.

Utställningen visas i gästrumsvåningen högst upp i Hallwylska museet mellan den 20 september 2019 och 9 februari 2020.

Tekannor med drag

Fotograf: Christian Weibull/Hallwylska museet
Staffan Bengtsson och Pia Staël von Holstein visar sin samling av tekannor på Hallwylska museet.