1. Start
  2. Pressvisning Bergman på modet - kvinnoroller och kostymer

Pressvisning Bergman på modet - kvinnoroller och kostymer


Den 10 november öppnar utställningen Bergman på modet - kvinnoroller och kostymer på Hallwylska museet och inleder firandet av Ingmar Bergman som skulle ha fyllt 100 år den 14 juli 2018.

Pressvisning äger rum torsdagen den 9 november kl 9.30-10.30  på Hallwylska museet.

Anmälan till press@lsh.se senast 7 november.

För pressfrågor - kontakta pressansvarig Maria Rosén: maria.rosen@lsh.se

Fler pressbilder publiceras i samband med pressvisningen.

Välkomna!

Bergmankvinnan och kostymerna

I Bergman på modet gestaltas kvinnornas centrala roller i Ingmar Bergmans rika filmproduktion - den sk ”Bergmankvinnan”. I hans filmer är det oftast kvinnorna som står för färgen medan männen utgör en mörk fond som får kvinnorna att lysa, inte bara bildligt.

”Bergmankvinnan”, som är flera olika karaktärer, presenteras i utställningen genom utvalda kostymer från filmerna och som visas i museets sovrumsvåning.

Vi möter Bergman som person och filmskapare och genom familjebilder från hans egen uppväxtmiljö syns paralleller mellan Bergmans liv och filmiska bildvärld.

- Bergmans filmkostymer har aldrig tidigare lyfts fram på det här sättet. Det ligger en omfattande research till grund för utställningen, vi har hittat kostymer som inte visats sedan filmerna spelades in. Det är också speciellt roligt att kunna ställa ut kostymer från Bergmans svart-vita filmer. Man har ju inte haft en aning om vad de har för färg, säger Anna Bergman, scenograf och kostymtecknare samt delproducent till utställningen.

Historiska kostymdramer & sekelskiftets borgerskap

Med Hallwylska palatset som inramning skildras sekelskiftet och borgerskapets ”diskreta charm”. Kopplingen till Hallwylska museet och det liv som en gång levdes här är tydlig; den ständigt närvarande tjänstekvinnan, den modemedvetna yngre kvinnan och den åldrande matriarken.Utställningen knyter an till de av Bergmans filmer som utspelar sig under det sena 1800-talet och tidigt 1900-tal.

Det är många likheter med Wilhelmina von Hallwyl och den kvinna (mormor, farmor, faster) som ofta intar en central plats i Bergmans berättande. Wilhelmina kan jämföras med såväl Helena Ekdahl (Gun Wållgren) i Fanny och Alexander som Anna Åkerblom (Ghita Nørby) i Den goda viljan. Hon styr familjen och hushållet; hon är en stark, självständig kvinna med kontroll över sina tillgångar.

Med hjälp av kostymerna, bevarade kostymskisser och stillbilder från filmerna ges en koncentrerad bild, dels av det textila hantverket i dräkterna, dels av filmernas kontext och tillblivelse. Kostymtecknarnas viktiga insatser visas och inte minst hur rådande modetrender präglat formgivningen av kostymerna i Bergmans filmer.

I utställningen visas kostymer från följande filmer, de flesta med manus och regi av Bergman: Gycklarnas afton (1953); Sommarnattens leende (1955); Smultronstället (1957); Jungfrukällan (1960); Lustgården (1961, regi Alf Kjellin, manus Ingmar Bergman); För att inte tala om alla dessa kvinnor (1964); Viskningar och rop (1973); Fanny och Alexander (1982); Den goda viljan (1991, regi Bille August, manus Ingmar Bergman); Söndagsbarn (1992, regi Daniel Bergman, manus Ingmar Bergman); Larmar och gör sig till (1997).

Utställningen pågår 10.11.2017 – 18.3.2018

Utställningsidé & scenografi: Anna Bergman, scenograf och kostymtecknare & Nils Harning, lärare i Kostym/Rekvisita vid Stockholms dramatiska högskola.

Produktion i samarbete med SCFI/Stockholm Costume & Fashion Institute.

Katalog:

I anslutning till utställningen produceras katalogen ”Bergman på modet” med texter av Anna Bergman och Nils Harning. Redaktör: Lotta Lewenhaupt, författare och modejournalist.

#Bergman100 - Hundraårsjubileum

2018 är det hundra år sedan Ingmar Bergman föddes. Han är en av världens främsta

filmregissörer genom tiderna och även en enastående författare och legendarisk

teaterregissör. Efter hans bortgång 2007 är Bergman dessutom en av Skandinaviens

mest spelade dramatiker. Ingmar Bergman föddes i Uppsala den 14 juli 1918 och

hundraårsjubileet, som påbörjas hösten 2017 och pågår under hela 2018, kommer att

uppmärksammas och firas i världen över med teateruppsättningar, utställningar,

filmretrospektiv, dokumentärer, bokutgivningar och festivaler.

Stiftelsen Ingmar Bergman skapades på initiativ av Bergman själv 2002 och har till

syfte att förvalta Ingmar Bergmans Arkiv, samt att föra vidare kunskap om Ingmar

Bergman och hans konstnärskap.

Bergman på modet

Fotograf: Louis Huch. S. Bearbetning av Ed Shepp
Ny utställning på Hallwylska museet! Bergman på modet - kvinnoroller & kostymer.