1. Start
  2. ​Ny utställning! Elegansen lever - Klassisk herrstil idag

​Ny utställning! Elegansen lever - Klassisk herrstil idag

Den klassiska tidlösa herrstilen är i högsta grad aktuell än i dag, kanske tom mer populär än någonsin. Men vad är egentligen definitionen på klassisk herrstil?I Hallwylska museets utställning Elegansen lever presenteras en rad exempel på plagg och accessoarer som representerar klassisk manlig elegans.

Elegansen lever - Klassisk herrstil idag   25 augusti – 1 oktober 2017

Pressvisning torsdag 24 augusti 9.00 - 10.00

”Stil är svaret på allt. Ett uppfriskande sätt att närma sig något tråkigt eller farligt. Att göra något tråkigt med stil är att föredra framför att göra något farligt utan. Att göra något farligt med stil är konst” Charles Bukowski

Den klassiska tidlösa herrstilen är i högsta grad aktuell än i dag, kanske tom mer populär än någonsin. Men vad är egentligen definitionen på klassisk herrstil?

I Hallwylska museets utställning Elegansen lever presenteras en rad exempel på plagg och accessoarer som representerar klassisk manlig elegans.

Kläder för alla tillfällen

I museet visas klädval för livets olika skeenden. Vad som kan bäras varje dag, de oumbärliga accessoarerna och vad man inte bör missa i klädstil vid sk ”eleganta ovanor” som farliga sporter och fest.

Vad en jakthelg eller en tennismatch förutsätter för klädetikett kräver givetvis nödvändiga instruktioner till och finns i rummet för ”rekreation”. Temat högtid och fest är kanske de tillfällen då de flesta ställer sig frågan vilken stil som krävs för att delta med elegans. Här får man studera och njuta av vackra oklanderliga exemplar av partyplagget smoking, förmiddagsplagget jackett, uniformer och kavaj som enligt etiketten betyder kostym på en inbjudan.

De manliga stilikonerna!

Det sägs att ”ingen vare sig före eller efter burit en uniform med sådan perfektion som Earl Mountbatten”.Denna mytomspunne greve som även deltog i två världskrig, är en av de stilikoner som också dyker upp i utställningen. Vid sidan om vår egen Kung Carl XVI Gustaf, Cary Grant, Gianni Agnelli, Robert Fitzgerald Kennedy, Paul Newman och mannen som en gång såg till att pilotglasögonen sedermera blev klassiska - Robert Redford.

Hallwylska museet har under senare år utmärkt sig som en självklar plats för utställningar kring kostym och dräkthistoria och denna utställning är ett samarbete med Fredrik af Klercker, som bla är upphovsman till boken och podcasten Stiljournalen.

-Stil är inte samma sak som mode. Mode kan däremot med tiden bli stil. Men tidlös stil tar tid att utveckla. Ett väldigt bra exempel på detta är dubbelslitsen baktill på en kavaj, det så kallade dasslocket, som en gång introducerades för att underlätta att bära kavaj när man red. Då ansågs det nästan vulgärt med dasslock på en smoking eftersom det var alldeles för sportigt. I dag är dasslock på kavaj det yttersta beviset på elegans. Men stil är så mycket mer än traditioner och regler, stil är ett konstant sökande efter elegans. Stil är att veta varför man har på sig det man har, inte bara bära det för att någon annan har sagt att det är elegant och naturligtvis veta när man skall bära det, säger Fredrik af Klercker.

Pressvisning

Välkommen på pressfrukost i palatsköket och visning av utställningen Elegansen lever klassisk herrstil idag på Hallwylska museet torsdagen den 24 augusti kl. 09.00 – 10.00

Anmälan till pressvisningen via mail: press@lsh.se senast 22 augusti.

Walther von Hallwyl, gift med Wilhelmina von Hallwyl, hade även han, ett uttalat intresse för stil och gentlemannaskap. Walter ägnade stor omsorg åt sitt yttre i form av kroppsvård, kläder, bostad, sport och gymnastik. Han intresserade sig även för att resa, diskutera frågor rörande världsåskådning och umgås med vänner.

Den tidens sk gentlemannaideal, dvs vid sekelskiftet 1900 lanserades först inom högre ståndet men kom senare att anammas av män inom andra samhällsklasser - och än idag färgar de idealen och uppfattning om manlig stil.

GettyImages-115096857_master

Elegansen lever

Fotograf: Anders Thessing
Elegansen lever - klassisk herrstil idag. ny utställning på Hallwylska museet. På går 24 augusti - 1 oktober 2017.

Elegansen lever

Fotograf: Anders Thessing
Elegansen lever - klassisk herrstil idag. ny utställning på Hallwylska museet. visas 24 augusti - 1 oktober 2017.

Elegansen lever

Fotograf: Anders Thessing
eelegansen lever - klassisk herrstil idag - ny uttställning på hallwylska museet 24 augusti - 1 okt 2017

Elegansen lever

Fotograf: Anders Thessing
Elegansen lever - klassisk herrstil idag. ny utställning på Hallwylska museet. visas 24 augusti - 1 oktober 2017.