1. Start
  2. Ny bok om sekelskiftets teknik och moderniteter på Hallwylska palatset- digitalt boksläpp 26 november

Ny bok om sekelskiftets teknik och moderniteter på Hallwylska palatset- digitalt boksläpp 26 november

När det Hallwylska palatset på Hamngatan 4 stod färdigt 1898 var huset utrustat med tidens tekniska nymodigheter som elektrisk belysning, rinnande vatten, centralvärme, hissar, telefoner samt automobilen som ersättare till häst och vagn. Andra bekvämligheter ökade komforten för såväl herrskapet von Hallwyl som deras tjänarstab. Nu finns museets tekniska nyheter som kom vid sekelskiftet 1900 samlade i den nya boken Teknikens palats. Modernitet, komfort och tekniska innovationer i det Hallwylska huset.

- Tiden präglades av en vilja till förändring, men också av en iver att bevara och framhäva det gamla. Det moderna livet möttes med både entusiasm och misstänksamhet. Det fantastiska med Hallwylska museet är att huset och dess föremål är bevarade och finns att uppleva för oss i vår tid, säger intendent Annika Williams, redaktör för boken Tekniken palats.

Hallwylska museet är ett välbesökt och populärt miljömuseum och besökarnas vanligaste frågor brukar just handla om tekniska saker:  Hur värmde man upp rummen? Varifrån fick man elektriciteten? När skaffade familjen bil? I boken beskrivs många av svaren samtidigt får läsaren både detaljinformation om museets intresseväckande moderniteter och en bredare översikt av de tekniska genombrott och innovationerna som förändrade samhället under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet.

- Wilhelmina von Hallwyls gärning med skapandet av det Hallwylska museet kan ses som ett uttryck för att spara och dokumentera en epok som var på väg att försvinna. Kanske fanns hos henne en längtan efter att hålla fast vid det som varit i en tid som genomgick enorma förändringar, säger intendent Annika Williams.

I boken medverkar professor Anders Ekström, docent Anders Houltz, professor emeritus Jonas Frykman, fil.dr Karin Carlsson, intendenterna Samuel Norrby och Anders Lindeberg Lindvet samt teknikkonsult Göran Stålbom. De medverkande författarna belyser i sina texter familjens intresse för tekniska innovationer och drömmen om det komfortabla livet – och vad det innebar att vara modern vid sekelskiftet 1900.

PRESSBILDER: se bilder i pressrummet

Digitalt boksläpp torsdagen den 26 november kl 16.30 

Välkommen att delta i vårt digitala boksläpp torsdag 26 november kl 16.30. Boksläppet kommer att kunna ses  på webben:

Digitalt boksläpp - Teknikens Palats | Hallwylska (hallwylskamuseet.se) och i museets sociala medier.

Boken Tekniken palats kan nu köpas till specialpriset 150 kronor, om beställning köps innan den 13 december. Beställ boken genom att mejla kassahwy@shm.se.

Teknikens palats. Modernitet, komfort och tekniska innovationer i det Hallwylska huset.

Ansvarig utgivare: Heli Haapasalo

Redaktör: Annika Williams

Utgiven av Hallwylska museet med stöd av Hallwylska museiföreningen, Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Hallwylska museets vänförening.

Grafisk formgivare: Josefin Janson

Fotograf: Jens Mohr

Teknikens palats är en del av Hallwylska museets publikationsserie Hallwyliana.

Där ingår böcker som belyser familjen von Hallwyls liv och tid, som till exempel boken Wilhelmina von Hallwyls tre döttrar, "Systrarna von Hallwyl". "Smak av svunnen tid" är en prisbelönt bok om det Hallwylska hushållet, med texter om husgeråd och festmåltider, som även innehåller recept. Museets mest betydande samlingar presenteras i kataloger.

Ny bok om sekelskiftets teknik och moderniteter på Hallwylska palatset- digitalt boksläpp 26 november