1. Start
  2. Livstyckets vårmarknad. Från Tensta till stadspalats, mitt i Stockholm

Livstyckets vårmarknad. Från Tensta till stadspalats, mitt i Stockholm

Den 27 maj intar Livstycket från Tensta med sin vårmarknad Hallwylska museets paradvåning. Själva marknaden pågår i den magnifika matsalen. Här saluförs Livstyckets egna produkter – användbara bruksföremål i vackra fantasifulla eget komponerade mönster för köket, sovrummet och kontoret. Bl a handdukar, grytlappar, förkläden, tygväskor, kuddar, servetter, börsar och brickor i olika storlekar.

Vårmarknad och utställning om Livstycket – fri entré
Den 27 maj intar Livstycket från Tensta med sin vårmarknad Hallwylska museets paradvåning. Själva marknaden pågår i den magnifika matsalen. Här saluförs Livstyckets egna produkter – användbara bruksföremål i vackra fantasifulla eget komponerade mönster för köket, sovrummet och kontoret. Det är bl a handdukar, grytlappar, förkläden, tygväskor, kuddar, servetter, börsar och brickor i olika storlekar. En utställning om Livstyckets verksamhet visas på olika ställen i paradvåningen och denna pågår fram till söndagen den 31 maj. Själva dagen för vårmarknaden bjuder Hallwylska museet på museientrén.

Invigning med pompa och ståt och modevisning
Kl 12 invigs Livstyckets vårmarknad av Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård. Musik framförs av operasångerska Charlotta Huldt och Livstyckets kör.
Kl 17.30 ges en modevisning i Berzelii park, mitt emot det Hallwylska palatset. Här visas plagg designade av Livstycket till tonerna av Puccini framfört av Charlotta Huldt.

Visioner
- Det är så roligt att vi återupptar samarbetet med Hallwylska museet, som var det första museet vi samverkade med i slutet av 1990-talet, säger Birgitta Notlöf, verksamhetschef för Livstycket, som startade verksamheten för dryga 20 år sedan. Min vision är ett samhälle för alla. Jag har i dagarna åter träffat Parvaneh Asgharzadeh som bl a komponerade det hallwylska mönstret på 1990-talet och som vi åter producerar. Läs om hennes händelserika liv i bilagan, Pressutskick Livstycket besöker 

- Jag är också glad över det nyupptagna samarbetet, säger Heli Haapasalo, museichef, Det är helt i enlighet med vår vision, bl a att vi arbetar för alla människors lika värde. Genom mångfald gör vi det möjligt med möten med fler och olika människor och att vi söker samarbeten som kompletterar vår verksamhet. Vi har sedan i höstas ett samarbete med Berättarministeriet. Mycket har hänt sedan 1999. Nu planerar vi familjevisningar där kvinnor från Livstycket tar med sig sina män och familjer till museet.

Faktaruta
Livstycket är ett modernt kunskaps- och desingcenter i Tensta där kvinnor från hela världen deltar. Livstycket använder sig av den funktionella pedagogiken, som kombinerar konstnärlig verksamhet med teretiks undervisning. Läs mer

Livstyckets vårmarknad. Från Tensta till stadspalats, mitt i Stockholm

Det Hallwylska tyget

Fotograf: Jana Eriksson
Det hallwylska mönstret från 1990-talet och som vi åter producerar i handdukar, grytlappar mm. Sedan förra året återfinns den på soffor som företaget, sweef, producerat