1. Start
  2. Krakows julkrubbor på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv

Krakows julkrubbor på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv

Den populära polska traditionen i Krakow med att skapa och tävla med julkrubbor, den sk Szopka traditionen, har nu skrivits in på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Ett immateriellt kulturarv betyder sådant som lever och överförs mellan människor dvs traditioner, kunskaper, hantverk, seder och bruk.

Nyheten har tagits emot med extra glädje på Hallwylska museet i Stockholm där man just nu ställer ut ett trettiotal krubbor har lånats in från Historiska museet i Krakow i en julutställning för hela familjen.  Utställningen visas tom 27 januari 2019.

Ett Krakow i miniatyr

Julkrubborna från Krakow tillhör en hantverkstradition med anor långt tillbaka i tiden.  De symboliserar en värld av höga tornspiror, lökformade kupoler, guldglittrande tinnar, genombrutna fönster, trappor och smala kolonner, purpur och turkos. Allt i en sagolik stilblandning, skaparglädje och fantastisk arkitektur. Seden att bygga julkrubbor fördes till Polen på 1200-talet av franciskanermunkar, men det var under tidigt 1700-tal som Krakows franciskanermunkar började ha teaterföreställningar med marionettdockor i sin julkrubba i kyrkan bland de orörliga heliga figurerna.

Under andra hälften av 1800-talet grundades det inom bygg- och murarmästarföreningen i Krakow ett nytt skrå - krubbtillverkare. De kom att utveckla och forma den idag välkända Krakowkrubban. Varje år i december sedan 1937 arrangerar Historiska museet i Krakow en populär tävling om att göra den vackraste julkrubban. Tävlingen äger rum på stora torget i Krakow. Dagligen spelas en trumpetsignal från Mariakyrkans torn, när klockan slår tolv och brandmannen spelat den berömda Hejnal Mariacki går startskottet för tävlingen. Ledda av funktionärer klädda i folkdräkt, tågar tävlingens deltagare med sina krubbor över stora torget till Historiska Museet för bedömning. Julkrubborna ställs sedan ut till allmän beskådning på museet.

Läs mer: http://hallwylskamuseet.se/sv/krakows-krubbor

Se pressmaterial och bilder:http://hallwylskamuseet.se/sv/press#/pressreleases/krakows-julkrubbor-flyttar-in-paa-hallwylska-museet-2770350

Krakows julkrubbor på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv

Krakows krubbor_Pressbild

Krakows krubbor på Hallwylska museet

Fotograf: Erik Lernestål

Krakows krubbor på Hallwylska museet

Fotograf: Erik Lernestål

Krakows krubbor på Hallwylska museet

Fotograf: Erik Lernestål

Krakows krubbor på Hallwylska museet

Fotograf: Erik Lernestål