1. Start
  2. Krakows julkrubbor flyttar in på Hallwylska museet

Krakows julkrubbor flyttar in på Hallwylska museet

Julkrubborna från Krakow tillhör en unik hantverkstradition i Polen som har anor från medeltiden. Krubbornas utformning är inspirerad av världsarvsstaden Krakows kyrkor och andra historiska byggnader. På Hallwylska museet visas ett trettiotal krubbor som lånats in från Historiska museet i Krakow i en julutställning för hela familjen.

KRAKOWS KRUBBOR
En glittrande julutställning

10 november – 27 januari 2019

Pressvisning torsdag 8 november kl.10.00 -12.00 på Hallwylska museet, Hamngatan 4, Stockholm

Julkrubborna från Krakow tillhör en unik hantverkstradition i Polen som har anor från medeltiden.De symboliserar en värld av höga tornspiror, lökformade kupoler, guldglittrande tinnar, genombrutna fönster, trappor och smala kolonner i purpur och turkos. Allt i en sagolik stilblandning, skaparglädje och fantastisk arkitektur.Krubbornas utformning är inspirerad av världsarvsstaden Krakows kyrkor och andra historiska byggnader.

Ingen annanstans i världen ser man så många kyrktorn som i Krakow. Varje enskild julkrubba blir ett Krakow i miniatyr. Klädda i färgglad stanniol och metallblad kan krubborna vara allt från flera meter höga till några centimeter. De allra minsta skulle kunna få plats i en liten tändsticksask.

På Hallwylska museet visas ett trettiotal krubbor som lånats in från Historiska museet i Krakow i en julutställning för hela familjen.

Utställningen invigs fredagen den 9 november av Anders Arborelius, kardinal och biskop i Stockholms katolska stift och öppnar för allmänheten lördag den 10 november.

Krakows årliga tävling

Under andra hälften av 1800-talet grundades det inom bygg- och murarmästarföreningen i Krakow ett nytt skrå - krubbtillverkare. De kom att utveckla och forma den idag välkända Krakowkrubban. Varje år sedan 1937 arrangerar Historiska museet i Krakow en populär tävling om att göra den vackraste krubban. Tävlingen äger rum den första torsdagen i december vid statyn av Adam Mickiewicz på stora torget i Krakow. På tävlingsdagen går alla deltagare i procession med sina bidrag från statyn till Historiska museet på torget, där de bedöms av en jury. Julkrubborna ställs sedan ut till allmän beskådning på museet.

- Krakowkrubban lyser upp den mörka vinternatten. I krubban ryms kärleken till Den heliga familjen och till staden Krakow. Tack vare den årliga julkrubbstävlingen på stora torget utvecklas krubborna, passionen och engagemanget lever vidare. Krakows skimrande krubbor med dess änglar gestaltar den heliga natten på ett unikt vis, säger Anna Glowacki, producent för utställningen Krakows krubbor på Hallwylska museet.

En traditionell Krakowkrubba innehåller alltid både en religiös och profan scen. De arkitektoniska motiv som är vanligast förekommande föreställer Mariakyrkans torn, det gotiska försvarsverket Barbakan, Florianporten och Sigismundkapellet. På första våningen syns oftast Den heliga familjen med Jesusbarnet. Krubbtillverkarna väver också ofta in karaktärer från Krakows egna sägner, bland annat drottning Wanda, Waweldraken och den berömda figuren Lajkonik.

Utställningen är ett samarbete med Polska institutet.

Inbjudan pressvisning

Välkomna till pressvisning torsdag 8 november kl. 10.00- 12.00 på Hallwylska museet, Hamngatan 4, Stockholm.

Anmälan senast den 6 november till Maria Rosén, pressansvarig, Hallwylska museet.

Maria.rosen@shm.se

Krakows krubbor_Pressbild

Krakows krubbor på Hallwylska museet

Fotograf: Erik Lernestål

Krakows krubbor på Hallwylska museet

Fotograf: Erik Lernestål

Krakows krubbor på Hallwylska museet

Fotograf: Erik Lernestål

Krakows krubbor på Hallwylska museet

Fotograf: Erik Lernestål

Krakows krubbor på Hallwylska museet

Fotograf: Erik Lernestål

Julkrubba från Krakow, detalj

Fotograf: Erik Lernestål

Julkrubba från Krakow, detalj

Fotograf: Erik Lernestål