1. Start
  2. Knowing the Ropes på Hallwylska museet under Stockholm Design Week 2023

Knowing the Ropes på Hallwylska museet under Stockholm Design Week 2023

Knowing the Ropes är namnet på ett konstnärligt projekt där Repet, som en bärare av kulturell och strukturell mening, utforskas i en samtida skandinavisk kontext. Grunden för projektet kretsar kring två repproducenter; Hampiðjan i Reykjavík, Island och Aarhus Possementfabrik i Danmark. Båda har verkat sedan förra sekelskiftet och producerat rep med snarlika maskiner, men för två vitt skilda världar; havet och salongen.

Genom att utforska detta gränsland, där repet å ena sidan kan rädda liv till sjöss och å andra sidan tjäna som inredningsdetalj, har tre nordiska konstnärer skapat objekt med oanade estetiska och funktionella kvalitéer.

Knowing the Ropes startade 2018 och manifesterades som en kollektion objekt och videoverk på Reykjavík Art Museum 2019 på Island. Som ett av Nordens bäst bevarade exempel på ett högborgerligt hem från förra sekelskiftet, har konstnärerna nu tagit sitt projekt till Hallwylska museet i Stockholm. Genom att undersöka palatsets rum, och grundaren Wilhelmina von Hallwyl själv, har en kollektion med nya objekt och experiment utvecklats och resultatet kommer att presenteras på Stockholm Design Week 2023.

Konstnärer: Brynhildur Pálsdóttir (IS), Theresa Himmer (DK), Þuriður Rós Sigurþórsdóttir (IS)

Kurator: Gustaf Kjellin

Utställningen visas 7 februari - 5 mars 2023

Vernissage kommer äga rum måndagen den 6e februari

Med stöd ifrån den isländska ambassaden

PRESSKONTAKT:

Anna Glowacki

Pressansvarig/kommunikatör

Tel/mob: +46 (0)8-519 553 12

e-post: anna.glowacki@shm.se

 

hallwylska-museet-design-week-2023

Fotograf: Íris Dögg Einarsdottir