1. Start
  2. Hallwylska museet blir en del av Google Art

Hallwylska museet blir en del av Google Art

Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet blir bland de första museerna i Sverige att ansluta sig till Google Art Project. Den 3 april 2012 blir museerna en del av den globala digitala konstvärlden i Googles stor kultursatsning för att främja och tillgängliggöra konst på Internet. Museerna får fint sällskap av bl a Slottet i Versailles, National Gallery i London och MoMA i New York.

LivrustkammarenSkoklosters slott och Hallwylska museet blir bland de första museerna i Sverige att ansluta sig till Google Art Project. Den tredje april 2012 blir museerna en del av den globala digitala konstvärlden i Googles stor kultursatsning för att främja och tillgängliggöra konst på Internet.  Museerna får fint sällskap av bl a Van Gogh-museet i Amsterdam, Slottet i Versailles, National Gallery i London och MoMA i New York.

Google Art är ett digitalt världsmuseum som gör världens konstskatter tillgängliga för alla. Sedan starten 2011 har mer än 20 miljoner människor besökt Google Art och skapat fler än 200 000 privata gallerier. I Google Art är det möjligt att komma verken så pass nära att besökarna kan se de exakta penseldragen och materialets struktur.

Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet hör till de utvalda museerna och deltar initialt med 108 konstverk. I urvalet återfinns mästarverk från 1500- och 1600-talet såsom Skoklosters slotts berömda målning Vertumnus av konstnären Giuseppe Arcimboldo. I Livrustkammarens konstsamling hittar du välkända porträtt på t ex Drottning Kristina och Gustav Vasa.

- Genom att finnas med i Google Art Project vill vi öka tillgängligheten till, och kunskapen om, våra tre museers konstsamlingar för en större nationell och internationell publik, säger Ingalill Jansson, projektledare och 1:e intendent vid de tre museerna.

Lanseringen av etapp två kommer totalt att innefatta 151 museer från 40 länder som tillsammans visar 30 000 verk. Nytt för denna etapp är den sociala integrationen med Google+ och Hangouts vilket bland annat innebär att besökarna kan dela sina samlingar samt videochatta i grupp med andra konstintresserade.

- Google Art går tillbaka till Googles grundfilosofi – att göra all världens information sökbar och tillgänglig för alla. Vårt svenska samhälle och identitet är nära kopplat till vårt kulturarv och konsten är därför väldigt viktig i Googles värld. Digitalisering av konst är ett utmärkt exempel på hur Internet kan ge helt nya möjligheter att konsumera konst och åt andra hållet, för konsten att nå medborgarna, säger David Mothander, ansvarig för samhällsfrågor på Google Sverige.

Utöver Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet kommer Nationalmuseum och de fyra Världskulturmuseerna; Etnografiska, Östasiatiska, Världskulturmuseet och Medelhavsmuseet att bli en del av etapp två i Google Art.

Den tredje april är invigs projektet på Nationalmuseum. På plats finns kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth för att markera det svenska kulturarvets intåg i den globala världen genom Google Art.

KONTAKT

Emma Reimfelt, kommunikatör, Livrustkammaren och Skoklosters slott med stiftelsen Hallwylska museet, 08 402 30 18, emma.reimfelt@lsh.se

Emma Stjernlöf, kommunikationschef Google, 0734 29 79 65, emmastjernlof@google.com

Market Scene

Konstnär: Pieter Aertsen År: 1569