1. Start
  2. ​Hallwylska museet år 2014 och våren 2015

​Hallwylska museet år 2014 och våren 2015

- I början av året erhöll museet 1:a pris i gruppen bästa personal i en undersökning. Vi får utmärkta omdömen från våra besökare i besöksenkäter som kontinuerligt görs. Det är också glädjande att besökarnas perspektiv på historien eller samtiden rankades högst på frågan i enkäten vilka upplevelser de får med sig efter museibesöket. Jag är nöjd med året 2014, säger museichef Heli Haapasalo.

Nu var det 2014
I början av året erhöll museet 1:a pris i gruppen bästa personal i en kvantitativ imageundersökning, genomförd av företaget Evimetrix. Kunskap och bemötande är en viktig ingrediens, vårt primära uppdrag. Jag är nöjd, vi ökar stort i gruppen barn och ungdom, trots en viss besöksminskning, fastslår Heli Haapasalo. Vi får också höga omdömen från våra besökare i besöksenkäter som kontinuerligt görs. Det är också glädjande att besökarnas perspektiv på historien eller samtiden rankades högst på frågan i enkäten vilka upplevelser de får med sig efter museibesöket. Under jul och nyårshelgen pågår våra mycket populära juldramavisningar som ges fram till den 4 januari.

På gång.. 2015
- Museet ligger i startgroparna och vi öppnar utställningen 12 gökungar. Ingen dussinsamling i slutet av januari. Utställningen Skräck och skrock pågår till 1:a mars. Vi fortsätter med några programpunkter kring utställningen och dramavisningarna Huset Hellwyls gåta under veckosluten, berättar Heli Haapasalo. Skräck och skrock har gått mycket bra, med bl a fullbokade dramavisningar, liksom den lilla utställningen Ur smyckesamlarens skrin tidigare i höst. De har båda nästan kompenserat en ”trög” vår och en alldeles för het sommar som medförde ett stort besökstapp.
Senare i vår, i slutet av april, öppnar en liten utställning Signerat Signe von der Esch. Hon är barnbarns barn till Wilhelmina von Hallwyl, är främst porträttmålare, och har under åren porträtterat flera ”kända” ansikten inom näringsliv och societet.

Besökare
2014  94 750   2013 101 332

Öppet
jan – maj, sep – dec 12-16, tisdag – söndag, onsdagar till 19
juni – aug 10-16, tisdag – söndag

Entré: 90 kr Fri entré: Barn och ungdom tom 18 år. Guidad visning 120 kr

Två skulpturer

Fotograf: Erik Lernestål
Till vänster Cthulhu, ”död, men drömmande” i författaren H P Lovecraft´s, 1890-1937,mytologi. Han var amerikanskförfattare inom genren skräck, fantasy och science fiction. Baphomet. Alphonse Louis Constant (pseudonym Eliphas Levi),1810-1875, fransk författare, som förmodligen introducerade ordet occultisme. Enl. honom var Baphomet tempelriddarnas syn på Gud. Baphomet personifierade astralljuset.

12 gökungar. Ingen dussinutställning

Fotograf: Kristian Pohl
Staffan Bengtsson, producent för utställningen "12 gökungar. Ingen dussinutställning", är författare, TV-producent och programledare, från bl.a. Bästa formen och K-märkt på SVT. Han är för närvarande chefredaktör för Magasinet Bruno och har bl a erfarenhet som utställningskommissarie från utställningen IKEApå Liljevalchs konsthall år 2009 och designutställningen ETT TVÅ TRÄ på Artipelag.

Pistol med silverkulor

Fotograf: Erik Lernestål
Det finns flera sätt att skydda sig mot varulvar. Varulvar tycker inte om metallen silver eftersom silver har koppling till månen. Och den har stor makt över varulvar. De har lättast att förvandla sig när det är fullmåne.

Anderingklocka i seansrummet

Fotograf: Erik Lernestål
Anderingsklockan var ett redskap som medier kunde använda vid seanser för att kommunicera med andevärlden: ringningarna betydde ja eller nej. Replica. Längs fram – tarokort.

Vampyrjägargarnityr

Fotograf: Erik Lernestål
De "vampyrjägarutrustningar" som tros vara från 1800-talet är ofta tillverkade av vapensmeder som samlarföremål till vampyrfans. Denna är nytillverkad för utställningen. Privat samling.

SKRÄCK & SKROCK – det ockulta sekelskiftet 1900

Fotograf: Erik Lernestål
Madame Pendiente är en av karaktärerna i dramavisningen "Huset Hellwyls gåta”som ges i anslutning till utställningen ”Skräck och Skrock - Det ockulta sekelskiftet 1900”. Under höstlovet 28/10-2/ kl 10 & 11. Övriga veckoslut från 25/10 tom december lördag och söndag kl 11. Utställningen pågår till 1 mars 2015.

SKRÄCK & SKROCK – det ockulta sekelskiftet 1900

Fru Brèchesanguin är en av karaktärerna i dramavisningen "Huset Hellwyls gåta”som ges i anslutning till utställningen ”Skräck och Skrock - Det ockulta sekelskiftet 1900”. Under höstlovet 28/10-2/ kl 10 & 11. Övriga veckoslut från 25/10 tom december lördag och söndag kl 11. Utställningen pågår till 1 mars 2015.