1. Start
  2. En ny stil för en ny tid - Utflykter i Art Nouveau

En ny stil för en ny tid - Utflykter i Art Nouveau

Inbjudan till pressvisning den 10 november Den 11 november öppnar utställningen En ny stil för en ny tid – Utflykter i Art Nouveau på Hallwylska museet i Stockholm. Här lyfter museet fram Art Nouveau, den nya konstriktning som bröt fram mot slutet av 1800-talet. Genom ett urval av föremål från tre privata samlingar får besökaren en inblick i stilen. De generösa inlånen har möjliggjorts tack vare samlarna Göran Bratt, Magnus Palm och Markus Dimdal.

- Tiden var mogen för något nytt. Industrialismen med sin massproduktion av billiga föremål utan spår av varken handens verk eller konstnärlig originalitet hade nått vägs ände. Konstarterna hade fastnat i osjälvständig efterhärmning av antika och historiska stilar. Det fanns en törst efter något annat, en längtan efter äkthet, sanning, natur, säger Magnus Palm, huvudproducent för utställningen.

I utställningen visas över trehundra föremål i glas, keramik och metall som representerar stilens olika uttryck och variationer. Art Nouveau rymmer en mångfald av formspråk, från de mer välkända stiliserade våglinjerna och kvinnofigurerna till skogarnas och kärrens kryp. Stilen påverkade hela vår miljö och föremålen runt oss, allt från arkitektur till mode, från synen på naturen och vår livsmiljö.

Här presentaras bland annat verk av den välkända franska glaskonstnären Emile Gallé som var en av de främsta gestalterna inom Art Nouveau. Han blev framför allt känd som glaskonstnär. När han ställde ut på konst och industriutställningen i Stockholm 1897 väckte hans glas stort intresse. Tillsammans med andra internationella konsthantverkare influerade han de svenska formgivarna.

Utställningen ägnas åt det uttryck som Art Nouveau tog sig i Sverige och det specifika svenska uttrycket. De nya vindarna från kontinenten om en konst med naturen som inspirationskälla smälte i Sverige samman med den nationalromantiska rörelsen och dess betoning av den lokala historien, nordisk natur och folkkultur.

Utställningen visas från den 11 november 2022 till augusti 2023 på Hallwylska museet.

Pressvisning

Välkommen till pressfrukost torsdagen den 10 november klockan 09.30 -11.30. Hallwylska museet, på Hamngatan 4 i Stockholm.

På pressfrukosten deltar Emelie Höglund, huvudproducent, Hallwylska museet, samlarna Magnus Palm, Göran Bratt och Markus Dimdal.

Pressbilder kommer under öppningsveckan.

Anmälan senast den 9 november till anna.glowacki@shm.se

Presskontakt:

Anna Glowacki Tel/mob +46(0)8–51955312 e-post: anna.glowacki@shm.se

Art Noveau pressbild

Fotograf: Montage Hallwylska museet
En ny stil för en ny tid – Utflykter i Art Nouveau. Ny utställning på Hallwylska museet