1. Start
  2. Dramasuccén Jul i palatset på Hallwylska museet firar 20 år

Dramasuccén Jul i palatset på Hallwylska museet firar 20 år

I år firar den populära juldramavisningen ”Jul i palatset ” på Hallwylska museet 20 år. I den medverkar museets egen personal och berättar i teaterform om julförberedelserna i huset och hur familjen von Hallwyl firade jul för drygt 100 år sedan. Nu är det fullt upp i det stora palatset på Hamngatan 4 i Stockholm och vi får följa husan Anna och de andra som faktiskt en gång arbetade i hushållet. Här serveras teater för hela familjen om julens bestyr: Vad åt man, vilka traditioner fanns över julhelgerna?  Juldramavisningarna har blivit en succé bland besökarna och ett erbjudande som Hallwylska museet är nästan ensamma om.

-  Jag tror att publiken tycker om att få följa med i en historia och plocka upp fakta allteftersom. Det blir ett lättsamt lärande och en trevlig aktivitet att göra tillsammans med vänner och familj. Vi på museet kommer i julstämning redan under senhösten när vi börjar repetera, och jag föreställer mig att julkänslan infinner sig ganska direkt också hos publiken när de slår sig ner i palatsköket och föreställningen tar sin början, berättar Emelie Höglund, enhetschef på Hallwylska museet.

När föreställningarna ”Jul i palatset ” startade för 20 år sedan var trenden med ” living history ” stor i England. Hallwylska var ett av de första museerna i Sverige som började arbeta med drama. Visningens alla repliker vilar på arkivforskning och man är noga med att förhålla sig till källorna och tiden.

-  Med dramatiserade visningar ville vi komma åt lite andra sidor av museets historia än de som vanligen berättas i våra visningar.  Nu fick det bli tjänstefolkets sida av huset som kom till liv och Walther och Wilhelmina fick kliva ut i kulisserna. För att kunna bygga berättelsen behövde vi gå till arkiven, säger Emelie Höglund, enhetschef på Hallwylska museet, vars uppgift är att besätta rollerna och vara i dialog med regissören Judith Hollander som också hjälper pedagogerna att förvandlas till dramapedagoger.

Manuset har varit i princip detsamma under åren och handlar om hur det kunde vara att fira jul på Hallwylska palatset 1909. Alla karaktärer är baserade på personer som har levt och verkat i huset. Och under årens lopp har många pedagoger spelat tjänstefolk inför jul i museet.

Bland rollerna i juldramat möter vi husan Anna och betjänten Eskil. Husan Anna Lindholm var en mycket omtyckt person i hushållet som barnbarnen ofta sökte upp när de var på besök. Betjänten Eskil Agrell började arbeta för Wilhelmina redan som 15-åring och stannade i tjänst till hennes död. Han blev museets första guide.

Därutöver möter vi kokerskan, sällskapsdamen och kammarjungfrun och till sist: Amanuensen – som inte vilar på en bestämd person, utan blir en representant för alla de som arbetade med Wilhelminas katalog – det så kallade katalogfolket.

För Hallwylska museet är det viktigt att det är samma personal som spelar i dramavisningarna som annars möter publiken på museet. Detta för att värna om kvalitén i den kunskap som förmedlas, i allt från tidstypiska sätt att agera till att kunna improvisera med bas i sitt kunnande.

-  Att vi använder drama som ett sätt att berätta har blivit en ganska stor del av vårt varumärke och jag skulle säga att många söker sig hit för det. Sedan är det viktigt för oss att de som deltar gör det med lust och entusiasm för att det ska bli riktigt bra. Vi har ganska roligt under julperioden. Det är annars sällan man arbetar tillsammans på det sättet som pedagog på ett museum, säger Emelie Höglund, enhetschef på Hallwylska museet.

Dramavisningen ”Jul i palatset ” rekommenderas från 9 år och spelas på Hallwylska museet 26 november 2022 – 8 januari 2023. Biljettbokning via hemsidan.

Läs mer och se trailer:

Julen i palatset - Hallwylska museet

 Emelie Höglund är enhetschef för pedagogik och besöksservice på Hallwylska museet.

Tel/mob: +46 (0)8-402 30 92 e-post: emelie.hoglund@shm.se

Presskontakt

Anna Glowacki

Pressansvarig/kommunikatör Hallwylska museet

Tel/mob: +46 (0)8-519 553 12 e-post: anna.glowacki@shm.se

Jul i palatset firar 20 år

Fotograf: Rickard L Eriksson

Jul i palatset firar 20 år

Fotograf: Rickard L Eriksson

Jul i palatset firar 20 år

Fotograf: Rickard L Eriksson

Jul i palatset firar 20 år

Fotograf: Rickard L Eriksson

Jul i palatset firar 20 år

Fotograf: Rickard L Eriksson