1. Start
  2. Dräkter från Downton på Hallwylska museet

Dräkter från Downton på Hallwylska museet

Ett urval dräkter från den brittiska succéserien Downton Abbey visas i Hallwylska museet under hösten 2012, 5 oktober till 6 januari 2013.

Ett urval dräkter från den brittiska succéserien Downton Abbey visas i Hallwylska museet under hösten 2012, 5/10-6/2013 

 - Vi får många kommentarer på våra visningar att palatset påminner om serien Downton Abbey, berättar Samuel Norrby, museipedagog vid Hallwylska museet och fortsätter , vi på museet beslöt därför att undersöka om det var möjligt att göra en utställning med dräkter från den populära serien.  Efter lite detektiv-arbete lyckades vi knyta rätt kontakter.  Det är extra roligt eftersom vi är det första museet utanför Storbritannien som visar dräkterna.

Kostymdramat Downton Abbey har i  Storbritannien ökat intresset för det liv som levdes i slott och herrgårdar vid förra sekelskiftet. Även den svenska tv-publiken har fascinerats av miljöerna och karaktärerna i serien.

 Hallwylska museet representerar samma epok som Downton Abbey skildrar. TV-seriens fiktiva hushåll har många likheter med det Hallwylska hemmet när det begav sig. Utställningen belyser bl a beröringspunkter som livsstil i de övre samhällsklasserna under tidigt 1900-tal.  Relationerna mellan herrskap och tjänstefolk har inte minst också stora likheter. I museets populära dramatiserade visningar åskådliggörs alltid dessa samband.

Filmkostymerna som visas är huvudsakligen från första säsongen av Downton Abbey.   

Det är inte första gången som Hallwylska museet visar dräkter från populära brittiska serier. Museet visade 1995 dräkter från serien Huset Elliot.

 Utställningen Dräkter från Downton öppnar den 5 oktober och står fram till 6 januari.

Dräkter från Downton på Hallwylska museet