Detaljbild av ett smycke av guld med svart emalj och vita pärlor.

Familjens privata smycken

Det finns många rum i det Hallwylska huset. Silverrummet, där även smyckessamlingen finns, är ett litet rum på en mellanvåning som tidigare användes för förvaring av koffertar.

I rummet finns Wilhelminas silversamling, privata smycken och några souvenirer från utlandsresor. De privata smyckena, grupp XXV, ligger i ett särskilt tillverkat bord i mitten av rummet. Katalogen beskriver det såhär:

Ett rum med paneler av trä och monterskåp med glasdörrar. I mitten av rummet ett bord med glasskiva.
Foto: Samuel Urdin, Hallwylska museet (CC BY).

I sin helhet räknar gruppen 241 nummer, af dem 87, hvilka Wilhelmina von Hallwyl har ärft efter sin mor, Johanna Kempe, f. Wallis, och af pietet mot moderns minne bevarat som en särskild samling. De till gruppen hörande föremålen ha sin plats i Silfverrummet, dels i väggfasta skåp, dels i den fristående montern, hvars inredning har utförts af Gillbergs etui. Och portföljfabrik, Stockholm, efter anvisningar af herr Karl Andersson.

Till beskrifningen har Wilhelmina von Hallwyl, f. Kempe, bidragit med alla härkomstuppgifter m.m. Detaljbeskrifningen har utarbetats af herr August Lundgren, hvarvid riktigheten af förekommande facktermer har kontrollerats af verkmästaren Eugene Encke, 1894–1929 anställd hos Stockholms på sin tid äldsta guldsmedsfirma, Gustaf Möllenborg. Medverkande ha vidare varit kandidaten Bengt Claudelin, som har haft det vetenskapliga arbetet på sin lott, samt fru Agnes Carlsson, f. Sjöqvist.

Några av föremålen är garnityr burna av Wilhelmina och hennes mor. Garnityr, en uppsättning bestående av matchande smycken, var på modet kring 1800-talets mitt och fram till början av 1900-talet. Här är ett urval av fem garnityr.

XXV:K.II:D.a.05.

Garnityr bestående av ett armband, en brosch, och ett par örhängen. Av guld med små strandstenar i olika färger. Stenarna plockade vid egendomen Dybeck i Skåne. Armbandet är tillverkat i Malmö 1864 av guldsmeden Gustaf Dahlgren. Broschen och örhängena är tillverkade i Stockholm 1871 av juvelerarfirman Gustaf Möllenborg. Garnityret har tillhört Johanna Kempe.

Ett armband av guld med ovala stenar.

XXV:III:D.a.01.

Garnityr bestående av brosch, rosett till armband samt ett par örhängen. Guld, svart emalj och pärlor. Tyskt arbete, Hamburg, ca 1860. Gåva till Wilhelmina Kempe julafton 1862 från hennes föräldrar Wilhelm och Johanna Kempe. Inköpt hos en juvelerare i Hamburg.

En brosch av guld med svart emalj och vita pärlor.

XXV:III:D.a.02.

Garnityr bestående av brosch och halskedja med hängsmycke i guld och silver med brasilianska briljanter, rosenstenar och orientaliska pärlor. Gåva till Wilhelmina från hennes fästman Walther på deras första lysningsdag. Broschen buren av Wilhelmina Kempe som brud. Tillverkat av juvelerarfirman Gustaf Möllenborg 1865.

Ett halsband av guld med pärlor och briljanter.

XXV:III:D.a.04.

Garnityr bestående av armband, brosch, halsband med hängsmycke samt två lösa kläppar med guldtopas (citrin). Hänget kan kopplas loss och användas som mindre brosch. Armband och brosch en gåva till Wilhelmina von Hallwyl julafton 1866 från Walther von Hallwyl. Förfärdigade efter beställning hos juveleraren C. Prost i Vevey, Schweiz. Halsband och hänge en gåva julafton 1868. Förfärdigat efter beställning hos juvelerare Gustaf Möllenborg.

Ett halsband av guld med ljusgula stenar.

XXV:III:D.a.05.

Garnityr i florentinsk mosaik (pietra dura) bestående av armband, brosch med hänge, hängsmycke och tre hårnålar. Mosaikskivorna tillverkade i Italien, inköpta av Walther och Wilhelmina von Hallwyl på 1860-talet hos en handlare i Schweiz. Monteringarna tillverkade hos juvelerare Gustaf Möllenborg 1870 (armband, brosch och hängsmycke) respektive 1874 (hårnålarna).

Ett armband av guld med ovala brickor av stenmosaik.

Fördjupning om smyckena

Läs mer om grupp XXV.

inv.nr:

Sök i vår databas

Söker du fotografier av särskilda föremål, kan du söka i vår databas som är myndighetsgemensam.

MŒleri. PortrŠtt. Wilhelmina von Hallwyl.