Hallwylska-museet-skräck-och-skrock-1920x1080
Foto: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM.

Utställningen visades: 24 oktober 2014 – 1 mars 2015

Skräck och skrock – Det ockulta sekelskiftet 1900

Hallwylska museet utforskar ständigt tiden kring sekelskiftet 1900, den här gången var det dags för epokens ockulta sida!

Den uråldriga vampyren har åter klivit fram ur nattens skuggor, den bestialiske varulven ylar mot fullmånen och medier förmedlar budskap från andra sidan. Sedan urminnes tider har både vuxna och barn roats, fascinerats och skrämts av det övernaturliga. Vi ser det i tv-tablåer, på filmduken och i litteraturens bästsäljarlistor.

Kliv in i en annan dimension

I utställningen Skräck och skrock kunde du kliva rakt in i det ockulta sekelskiftet 1900! Under en spännande och kanske skrämmande vandring kunde du utforska sekelskiftets ockulta världsbild, såväl folklorens myter, vetenskaplig forskning och ren kittlande skräck. Vad fick dåtidens läsare att se sig om en extra gång innan de släckte lampan?

Hallwylska-museet-skräck-och-skrock-960x1080

Spökenas guldålder

Röntgenstrålning, radioaktivitet och radiovågor. Alla är de osynliga företeelser som verkar i vår värld. På tiden för dessa upptäckter var det naturligt att fråga sig vad mer som fanns. Vilka inflytanden står vi under? Kan den nya vetenskapen hjälpa oss att upptäcka det vi tidigare bara anat? Kan den fånga röster från andra sidan? Och kan den förklara dem?

Runt sekelskiftet 1900 var intresset för det ockulta om möjligt ännu större än idag. I de fina salongerna sökte man kontakt med andevärlden genom seanser. Författare och konstnärer utforskade det övernaturliga och vetenskapsmännen tog hjälp av nya, tekniska uppfinningar för att undersöka fenomen som telepati och astralresor. Sir Arthur Conan Doyle, makarna Curie och Sigmund Freud var några berömdheter som utforskade det okända. Industrialiseringens tidevarv blev också spökenas guldålder. 

Ett rum fyllt med olika tekniska innovationer samt böcker och Zener-kort
Foto: Miguel Herranz, Hallwylska museet/SHM.

”Ratschi Ka rutschi dadel um dei”

I Hallwylska museets samlingar finns tecken på att även Wilhelmina von Hallwyl, museets grundare, kan ha intresserat sig för ockultismen. I arkiven hittar vi trollformeln ”Ratschi Ka rutschi dadel um dei” och diagrammet och spådomssystemet ”Oraculum Germanicum”.

Din lathund till räddning

För utställningens yngre besökare erbjöds guiden ”Din lathund till räddning” att ha med under den spännande upptäcktsfärden genom det okända.

Experter på det ockulta sekelskiftet 1900

Utställningen gjordes i samarbete med Oskar Hejll, berättare, författare och intendent för det ockulta Dr Cagliostros kuriosakabinett, Anna Höglund, lektor i litteraturvetenskap, Mattias Fyhr, docent i litteraturvetenskap, och Johan Egerkrans, illustratör och författare för ”Nordiska väsen”.