Utställningen visades: 1 mars 2019 – 3 mars 2019

Plateaux – Bordets primadonnor

I utställningen Plateaux – bordets primadonnor presenterades Charlotte Birnbaum bordsskulpturer i matsalen på Hallwylska museet. Hennes smakfulla objekt har skapats genom att diverse udda delar av porslin, metall och glas monterats ihop på ett vis som skapar en ny överraskande och tilltalande helhet.

Charlotte Birnbaums platåer är en hyllning till svunna tiders gastronomiska äventyr och till alla de kockar och konstnärer som såg bordet som en scen för extravaganta föreställningar för alla sinnen. Till utställningen på Hallwylska museet utkom en rikt illustrerad katalog med texter av Charlotte Birnbaum och författaren Aris Fioretos. Fotografierna skapades av Dawid. Katalogen gavs ut av konstförlaget Walther König i Köln.

Dessa konstverk har blivit till som ett resultat av mångåriga studier av bordsdekorationer och gastronomiska traditioner i Europa. I en rad böcker har Charlotte återupplivat 1600-talets servettkonst och spektakulära bordskultur. Barocken var också de överdådiga pastejernas och sockerskulturernas epok.

En platå med ett guldigt och rosa fat.
Detalj från platå med glimrande kristaller.

Foto: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Platåerna är en hyllning till gamla tiders sockerbagare och till hela den överdådiga bordskultur som idag till stora delar fallit i glömska

– Charlotte Birnbaum

Inspiration från sockerkonst

Dessa konstfulla platåer hämtar sin inspiration från den bortglömda sockerkonst som en gång i tiden prydde varje fashionabel bankett. Samtidigt är de samtida konstföremål som kan försköna ett middagsbord.

hallwylska-museet-plateaux-2
Foto: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Försköna ett middagsbord

Att duka ett bord är alltid att skapa ett slags utställning. Bordet kan ses som en scen och måltiden som ett stycke teater.

Flera platåer i bild, varav en med en porslinshund i toppen på en av platåerna.
<em>Foto: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM (CC BY).</em>

Om Charlotte Birnbaum

Charlotte Birnbaum är medlem av Gastronomiska akademien (tallrik 9) och författare till en rad böcker om mat och konst. Hon är redaktör för bokserien On the Table (Sternberg Press, New York). I Sverige representeras hon av C F Hill.

Porträtt på Charlotte Birnbaum bland glimrande platåer.
Charlotte Birnbaum visade sina platåer på museet. Foto: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM (CC BY).