Utställningen visades: 23 september 2016 – 20 november 2016

Harlekina & Harlekin

Harlekina flyttade in på Hallwylska palatset med sina vänner Harlekin, Pantalone, Pulcinella och många fler. Både stora och små fick chansen att uppleva karnevalernas Venedig!

Harlekina & Harlekin var en familjeutställning producerad i samarbete med fotografen Jenny Lexander. Gästrumsvåningen på Hallwylska palatset förvandlades till karnevalernas Venedig där en stämning av fest och förvandling mötte den ordlösa, fysiska teatern. De masker och roller som kan ses under karnevalen har sin grund i stereotyper som fanns i teaterformen Commedia dell’arte under 1500-talet. Många av dessa är välbekanta än idag som satirikern Harlekin eller clownen Pierrot. Dessa figurer och fler mötte besökaren i utställningen.

Foto, film och föremål

Utställningen baserades på Lexanders fotografier och filmer från Venedig som vävts samman med såväl historiska kostymer och föremål som samtida tolkningar. Föremål som figuriner och fotografier ut Hallwylskas samlingar visade hur dessa teaterns figurer varit ständigt aktuella. Masker och kostymer bjöd in besökaren att bli en del av utställningen. Både vuxna och barn fick tillfälle att genom upplevelser lära sig mer om Commedia dell’arte, dess historia och ursprung.

Foto: Jenny Lexander

Maskerad, förvandling och humor

Utställningen riktade sig till barn mellan 5–10 år.

Harlekina & Harlekin var producerad i samarbete med fotograf Jenny Lexander, med stöd från Canon, Independent Kostym och Stockholms läns landsting. 

Foto: Jenny Lexander