Utställningen visades 25 augusti 2017 – 1 oktober 2017

Elegansen lever – Klassisk herrstil idag

Vad skulle en stilfull herre dra på sig inför en jakthelg – eller en tennismatch? På Hallwylska museet fick du veta! 

Den klassiska herrstilen är lika aktuell i dag som förr, kanske till och med mer populär än någonsin? Utställningen Elegansen lever presenterade klassisk manlig elegans med en rad exempel på plagg, accessoarer och en och annan stilikon.

Kläder för alla tillfällen

Rummen i museets gästrumsvåning inspirerade med eleganta klädval för livets olika skeenden. Vad kunde du bära varje dag? Vilka accessoarer var oumbärliga? Vad borde du inte missa om du ägnade dig åt ”eleganta ovanor” som till exempel rökning, farliga sporter och fest?

Foto: Anders Thessing.

Manliga stilikoner

Det sägs att ”ingen vare sig före eller efter burit en uniform med sådan perfektion som Earl Mountbatten”. Denna greve − som deltog i två världskrig − var en av flera stilmässiga förebilder som du mötte i utställningen. Här fanns också Kung Carl XVI Gustaf, Cary Grant, Gianni Agnelli, Robert Fitzgerald Kennedy och mannen som gjorde pilotglasögonen klassiska − Robert Redford.

Stilikonen Paul Newman kör en båt i Venice.
Stilikonen Paul Newman kör en båt i Venice, 1963. Foto: Getty Image

Utställningen öppnade 24 augusti 2017 och var ett samarbete med Fredrik af Klercker, som sedan flera år är engagerad i stilvärlden och även står bakom boken och podcasten Stiljournalen.