Legogubbar som står utanför Bolinderska palatsets som är byggt av lego.
Legobygge av Peter Ilmrud. Foto: Hallwylska museet, Helena Bonnevier/SHM.

Utställningen visades: 20 maj – 28 augusti 2022

Byggdrömmar

Under sommaren 2022 visade 30 byggare sina alster, där barn och vuxna, proffs och amatörer bidrog. Här kunde även barn bygga sina egna drömbyggen på plats.

Hallwylska museet är ett eget drömbygge i sig, skapat av Wilhelmina och Walther von Hallwyl. När huset byggdes, mellan 1893–1898, lät de installera den senaste tekniken: dusch, hiss, telefon, rinnande varmt och kallt vatten. Det fanns bland annat kägelbana, biljardrum och gymnastikrum, men också plats för Wilhelminas stora konstsamlingar. Drömhuset blev till museum och idag är Hallwylska museet ett populärt besöksmål i Stockholm för hela familjen.

Alster som ställdes ut

Mer än 30 byggare visade sina alster, där barn och vuxna, proffs och amatörer har bidragit.

En ensam tårdroppe av smärta och hopp

En stor tårdroppe som byggdes under en svår tid när livet pendlade mellan lidande och att våga känna hopp. Mitt i landskapet finns en grå gestalt som fångats av den mörka sidan. På hennes sida kämpar den gröna draken och ett flertal andra rusar för att stötta henne i hennes kamp. Missa inte orden i rött längst ner, demonen i taket och skeletten som spelar schack. Det finns många detaljer att upptäcka.

Legobygge av: Malin Kylinger

Legobyggen ställs ut på Hallwylska.
Foto: Hallwylska museet, Helena Bonnevier/SHM.

Hallwylska palatset

Bygget föreställer huset här på Hamngatan 4. För att man ska kunna se innergården har den östra flygeln tagits bort. Det består av 7000-8000 bitar och har tagit cirka 30 timmar att bygga.

Legobygge av: Melina och Nathalie Cirverius

Byggdrömmar-hallwylska-museet-melina-och-nathalie-cirverius-qrkod
Foto: Hallwylska museet, Helena Bonnevier/SHM.

Sommarens trädhus

Det här är ett lyxigt trädhus som har en vattenrutschbana, en grillplats och man kan sola och bada. Här bor jag, min vän Lydia och min bror Harry som har klätt ut sig till tiger. Aporna heter Kling och Klong.”, berättar Nils.

Legobygge av: Nils Appelgren, 10 år

Legobyggen ställs ut på Hallwylska.
Foto: Hallwylska museet, Helena Bonnevier/SHM.
Legobyggen ställs ut på Hallwylska.
Byggdrömmar-flygplan-2
Byggdrömmar-rymdraket-bertil-5

Foto: Hallwylska museet, Helena Bonnevier/SHM.

Bra att känna till inför besöket:

  • Tillgänglighet: För att besöka Byggdrömmar behöver du gå upp för ett antal trappor. Det finns ingen hiss i museet.
  • Garderob: Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Det finns skåp i entrén till museet, där du kan låsa in dina ytterkläder.
  • Matsäck: Det är inte tillåtet med mat och dryck in i museet. Hallwylska restaurang finns på innergården till museet och serverar mat.
  • Barnvagn: Av utrymningsskäl är det inte tillåtet med barnvagnar i museet, närmsta plats att låsa fast barnvagnar är på Norrmalmstorg.

Planera ditt besök