Niclas Östlind föreläser om fotografi från 1800-talet till idag på Hallwylska museet
Onsdag den 1 mars gästar Niclas Östlind, (fil. dr. i fotografi vid Akademin Valand) Hallwylska museet i Stockholm. Han berättar om hur barnen och deras värld har skildrats i det sena 1800-talets ateljéporträtt och i 1970-talets dokumentärfotografi. Vilka tekniska förutsättningar har format de typer av bilder som varit möjliga att göra? Vilka samhälleliga ideal har påverkat bilden av barnen?
Föredraget sker i anslutning till den nyligen öppnande fotoutställningen Barn av sin tid - från Hallwylska palatset till Hammarkullens miljonprogram, som även curerats av Niclas Östlind samt Joakim Geiger.
Under fyra decennier, med början 1973, dokumenterade fotografen och författaren Jens S. Jensen (1946–2015) Göteborgsförorten Hammarkullen. Han lärde känna människorna som bodde där och genom hans bilder och intervjuer kommer man nära ungdomarna som växte upp i en av miljonprogrammets betongförorter.
I utställningen möts både ungdomarna från Hammarkullen och barnen von Hallwyl: Ebba, Ellen och Irma. Det är närmare ett sekel mellan bilderna och de visar två vitt skilda världar. En där familjeförmögenheten skapats i 1800-talets blomstrande industrialism. Den andra skildrar barn till arbetare i strukturomvandlingarnas 1970-tal; en värld en där ungdomarna tidigt får klara sig själva och där fritidsgården är den samlande platsen.
Föredrag onsdag 1 mars 17.30-18.30 på Hallwylska museet, Hamngatan 4. Biljetter 100 kr, köps i kassan/butiken
Läs mer om utsällningen: http://hallwylskamuseet.se/sv/utstallningar/barn-av-sin-tid