Kontoret_hm_dig3720
Medarbetare i yttre kontoret för firma Wilh. H. Kempe. Foto: Hallwylska museet/SHM (Public Domain).

Kontoret i Stockholm

Familjeföretagets kontor på Hamngatan 4 består av tre rum: yttre kontoret, mellankontoret och inre kontoret.

Det yttre kontoret, som är tillgängligt från entrén i portvalvet, är ett kontorslandskap. I yttre kontoret fanns också kapphängare, en toalett, ett mindre kassavalv och två telefonhytter. Rummet har två fönster mot Hamngatan och ett mot innergården. I dag är yttrekontoret en arbetsplats främst för museets pedagoger och museivärdar.

Grupp 1. 3 Yttre kontorsrumet från sydvöstra hörnet.
Kontorsentrén i yttre kontoret. Foto: Hallwylska museet/SHM (Public Domain).

Stora delar av hela kontoret är klätt med betsad och fernissad furupanel. Bakom de många skåpluckorna finns företagets räkenskaper och vissa böcker som ansågs värdefulla att ha, bland annat taxeringskalendern och telefonböcker.

En kort, panelklädd korridor förbinder yttre kontoret med mellankontoret. I mellankontoret satt kontorschefen, Bernhard Glaumann, som även tog hand om familjens bokföring. Alla större och mindre utbetalningar gick genom kamrer Glaumann.

Från mellankontoret leder en dörr till inre kontoret samt en trappa upp till Vapenrummet på första våningen. Den trappan var avsedd för Walther von Hallwyl, till exempel när han skulle gå upp till lunch vid klockan ett.

Grupp 1. 4 Arkivrummet (Mellankontoret) från dörren till kontorstrappan.
Mellankontoret. Foto: Hallwylska museet/SHM (Public Domain).

I förbindelsekorridoren till inre kontoret finns en garderob samt ett stort kassavalv. Det inre kontoret kallades även grevens kontor och var inrett litet i samma stil som Rökrummet på första våningen. Den ursprungliga lösa inredningen är idag magasinerad och ersatt med moderna möbler. Inre kontoret är numer museichefens kontor.

Grupp 1. 7 Walter von Hallwyls privata kontorsrum.
Inre kontoret. Foto: Hallwylska museet/SHM (Public Domain).

Fördjupa dig i historien om huset

Det finns flera böcker som handlar om Hamngatan 4 och familjen von Hallwyl som får att köpa via mejl eller på plats i museibutiken.

Foto: Hallwylska museet, Jens Mohr, SHM.