1. Start
  2. På gång
  3. Utställningar
  4. Utställning Stockholm Pride – I utsökt sällskap
Utställningen visas mellan 29 juli – 24 augusti

I utsökt sällskap

Rolf de Maré, barnbarn till paret von Hallwyl, levde ett liv i ständig rörelse – mellan kontinenter, konstarter och mellan det tillåtna och det förbjudna. I samband med Stockholm Pride 2025 bjuder Hallwylska museet in till en utställning där vi möter honom genom konstnären Niklas Blomkvists porträtt.

Rolf de Maré, som levde mellan 1888 och 1964, var en visionär och grundare av Svenska baletten, ett banbrytande balettkompani i Paris. I likhet med sin mormor Wilhelmina, vars hem i dag är Hallwylska museet, var Rolf en konstälskare och samlare. Han omgav sig med samtidens kulturelit och hade modet och möjligheten att följa sitt hjärta och att hänge sig åt förbjuden kärlek i en tid då samkönade relationer var olagliga.

Niklas Blomkvist blev inspirerad till utställningen när han läste Erik Näslunds bok Vänskaper – Rolf de Maré och hans krets. I boken får vi följa berättelsen om Rolf de Marés privata liv, med särskilt fokus på hans kärleksrelationer. Genom Rolf får vi en inblick i hur homosexuella kunde mötas och knyta kontakter i en tid då homosexualitet var olagligt i Sverige.

I utställningen har Niklas Blomkvist porträtterat Rolf i 15 verk, där vi möter honom genom hans vänskaper, vapendragare och kärlekar.

Ett målat porträtt på två män.
Rolf+Hans. Foto: Niklas Blomkvist.

Köp boken om Rolf de Maré och hans krets

Hallwylska museets publikation; Vänskaper – Rolf de Maré och hans krets. Boken går att köpa i museets butik.

Ett svartvitt omslag med Rolf de Maré och en av hans partners. på omslaget står texten "Vänskaper - Rolf de Maré och hans krets.

Besök utställningen

Utställningen visas i museets Vapenrum och kan ses på egen hand under museets öppettider.

Under Stockholm Pride, 29 juli–3 augusti, får du två för en på entréavgiften till Hallwylska museet vid uppvisande av Pridearmband eller Pridebiljett. Visningar ingår inte i erbjudandet utan köps separat. Entrébiljetter köps på plats i museet.

Entrépriser

  • Vuxen: 150 kronor (gäller även pensionärer och studenter)
  • Barn och ungdomar till och med 18 år: Fri entré

Bra att veta inför ditt besök

  • Garderob: För att undvika att stöta till föremål i museimiljön är det inte tillåtet att ta med väskor in i museet, eller bära sin jacka på armen. Det finns skåp på entréplan i museet, där du kan låsa in dina tillhörigheter. Inga mynt behövs. Mindre väskor går bra att ta med sig in.
  • Matsäck: Det är inte tillåtet med mat och dryck in i museet. Hallwylska restaurang finns på innergården till museet och serverar mat.
  • Barnvagn: Av utrymningsskäl är det inte tillåtet med barnvagnar i museet, närmsta plats att låsa fast barnvagnar är på Norrmalmstorg.

Planera ditt besök

Tillgänglighet

Hallwylska museet har fem våningsplan, men tyvärr ingen hiss. Den enda vägen runt i museet är via trappor. Antalet trappsteg varierar, beroende på vart du vill komma i huset. Vill du gå en guidad visning av huset, innebär det minst 103 trappsteg upp och ned.

Om tillgänglighet i museet

Guide som blir filmade i palatset.

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om utställningar, evenemang, och biljettsläpp.