7 februari - 5 mars 2023

Knowing the Ropes

Knowing the Ropes är namnet på ett konstnärligt projekt där Repet, som en bärare av kulturell och strukturell mening, utforskas i en samtida nordisk kontext. Projektet visades i en utställning på Hallwylska museet i samband med Stockholm Design Week 2023.

Grunden för projektet kretsar kring två repproducenter; Hampiðjan i Reykjavík, Island och Aarhus Possementfabrik i Danmark. Båda har verkat sedan förra sekelskiftet och producerat rep med snarlika maskiner, men för två vitt skilda världar; havet och salongen. Genom att utforska detta gränsland, där repet å ena sidan kan rädda liv till sjöss och å andra sidan tjäna som inredningsdetalj, har tre nordiska konstnärer skapat objekt med oanade estetiska och funktionella kvalitéer.

"Knowing the Ropes” är en engelsk term som betyder att man kan sitt hantverk eller yrke. Ursprunget till detta kan vara nautiskt, och referera till besättningen på ett skepp som var tvungna att kunna varje reps funktion. Eller så kan det komma från teatern, där rep används för att sköta kulisser med mer.

Porträtt på de tre konstnärerna som håller i ett rep.
Foto: Íris Dögg Einarsdottir

Knowing the Ropes startade 2018 och manifesterades som en kollektion objekt och videoverk på Reykjavík Art Museum 2019 på Island. Som ett av Nordens bäst bevarade exempel på ett högborgerligt hem från förra sekelskiftet, tog konstnärerna sitt projekt till Hallwylska museet i Stockholm.

Konstnärer som ställer ut:

Brynhildur Pálsdóttir (IS), Theresa Himmer (DK), Þuriður Rós Sigurþórsdóttir (IS).

Kurator: Gustaf Kjellin

Öppning och vernissage

Utställningen visades 7 februari - 5 mars 2023.

Med stöd ifrån den isländska ambassaden.