Gudinnan Nüwas barn tolkade i glaserat stengods och porslin.
Gudinnan Nüwas barn tolkade i glaserat stengods och porslin. Foto: Torsten Jurell.
  1. Start
  2. På gång
  3. Utställningar
  4. Fisken i skyn – Torsten Jurell möter Hallwylska museet
19 april – 1 september 2024

Fisken i skyn

Konstnären Torsten Jurell ställer ut sin keramik inspirerad av kinesisk mytologi från 19 april-1 september 2024 i museets Kinarum.

I keramikstaden Jingdezhen i Kina, där merparten av föremålen i museets samling av asiatisk keramik är tillverkade skapar Torsten Jurell skulpturer som knyter an till den kinesiska mytologin. På ett egenartat sätt knyter han ihop samtiden med traditionen och det kinesiska med det svenska. Under ett års tid har han arbetat i Jingdezhen med en serie motiv av det mytologiska djuret "Qilin", den trebenta solkråkan och gudinnan Nüwas barn. 

Jag såg eldklot sprängas på himlen och trebenta kråkor föll ner

– Torsten Jurell i sitt möte med den kinesiska mytologin
Det mytologiska djuret "Qilin" tolkat i blått glaserat porslin.
Det mytologiska djuret "Qilin" tolkat av Torsten Jurell i glaserat porslin. Foto: Torsten Jurell.

Museets Kinasamling gav Jurell en "aha-upplevelse"

Det var i Hallwylska museets samling av kinesiskt 1700-talsporslin som Torsten Jurell fick en ”aha-upplevelse” i mötet med det mytologiska djuret "Qilin". Djuret som Torsten hänfördes av har ett huvud som en kamel, kropp som ett rådjur, fjäll som en brax och fötter som en ko. Porslinet och den kinesiska keramiken finns att se i utställningen som visas i Kinarummet på Hallwylska museet från och med 19 april 2024.

Multimediakonstnären Torsten Jurell

Torsten Jurell är baserad i Sverige och Kina och kan beskrivas som en multimediakonstnär som genom sin konst samlar vitt skilda uttryck. Sedan 2007 verksam i Kina där han hyr ateljé och ställer ut. Sedan 2011 verksam i "porslinstaden" Jingdezhen.

Fotograf: Taoxichuan

Porträtt på Torsten Jurell som arbetar med en skulptur.

Välkommen in och besök utställningen!

Fisken i skyn visas fram till söndagen den 1 september 2024. I entrébiljett som kostar 120 kronor för vuxna ingår ett besök i utställningen. Det är kostnadsfritt för barn och unga upp till 18 år att besöka utställningen.

Bra att veta inför ditt besök

  • Garderob: Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Det finns skåp i entrén till museet, där du kan låsa in dina ytterkläder.
  • Matsäck: Det är inte tillåtet att ta med mat och dryck in i museet.
  • Barnvagn: Av utrymningsskäl är det inte tillåtet med barnvagnar i museet, närmsta plats att låsa fast barnvagnar är på Norrmalmstorg.

Tillgänglighet

Hallwylska museet har fem våningsplan, men tyvärr ingen hiss. Den enda vägen runt i museet är via trappor. Antalet trappsteg varierar, beroende på vart du vill komma i huset. Vill du gå en guidad visning av huset, innebär det minst 103 trappsteg upp och ned.

Om tillgängligheten i museet

Konstbok: fisken i skyn

Fisken i skyn av Torsten Jurell är inte bara en roman. Det är en konstroman med ett rikt bildinnehåll, ett sinnligt bild-poem och en fiktiv tankeväxling mellan konstnären och hans kinesiska kurator i Berlin, där läsaren anar andra relationer än enbart konstnärliga. Romantexten ihop med Jurells bilder, ger läsaren en lustfylld inblick i en mångtusenåriga kinesisk mytologi, men framför allt en vardagsbild från dagens Kina ur ett unikt och ovanligt perspektiv. Köp boken på plats i museibutiken.

Omslaget till boken Fisken i skyn

Bok på temat asiatisk keramik!

Den asiatiska samlingen som är Hallwylska museets numerärt största består av 694 inventarienummer från de olika kinesiska, japanska och thailändska dynastierna och den speglar i sin mångfald inriktningen på, och intresset för, samlandet av asiatisk keramik under den tid Wilhelmina von Hallwyl aktivt byggde upp sin samling.

Omslaget till boken Asiatisk keramik.
Guide som blir filmade i palatset.

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om utställningar, evenemang, och biljettsläpp.