11 juni 2021 – 3 april 2022
Utställning – Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid
Utställningen Bögar, mötesplatser i en förbjuden tid beskrev de homosexuella männens liv i Stockholm i början av 1900-talet, ett liv som avkriminaliserades först 1944.
Möten i staden
Förutsättningen för att mötas med likasinnade, som homosexuell man, varierade beroende på social och ekonomisk status. Överklassen hade tillgång till privata rum och kunde också anställa sina älskare i olika roller för att dela sina liv. Man kunde finna fristäder på exklusiva sanatorier, hos konstnärskretsar, eller genom resor till mer öppna samhällen. De möjligheterna hade inte minst Rolf de Maré, barnbarn till Wilhelmina von Hallwyl (grundare till Hallwylska museet) som kunde leva som öppet homosexuell både i Sverige och utomlands.
För andra, som bodde trångt och saknade privata rum, var offentliga toaletter, så kallade urinkurer, parker, badhus och kafémiljöer mötesplatser. En ny subkultur växte fram i Stockholms kvarter.
Avtryck i konst, på scen och i filmvärlden
Här gavs också en inblick i hur den manliga homosexualiteten gjorde avtryck inom konsten, scenen och filmvärlden. Här visades exempel på homoerotiskt bildspråk av till exempel Gösta Adrian Nilsson (GAN) med sitt maskulina bildspråk, Eugène Janssons måleri och även Nils von Dardels första akvarellskiss till målningen "Den döenden dandyn", ett av hans mest kända konstverk. Många av de verk som skapades av homosexuella kreatörer och konstnärer hör till våra klassiker inom kulturområdet.
Foto: Hallwylska museet, Jens Mohr, SHM.
Samarbetspartners
Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid producerades av Hallwylska museet tillsammans med bland andra Jonas Gardell, författare, och Jon Voss, förlagschef tidningen QX.
Toppbild: Rolf de Maré och Dmitri Sverbjev, Dansmuseet