Ett stort rum med väggar och tak klädda med vitt kakel. En stor svart köksspis i ena hörnet och ett bord med vit marmorskiva i mitten av rummet.
Foto: Jens Mohr, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Köket

Hygieniskt och modernt. Ljust och lättskött. Allt vad ett kök ska vara. Köket på Hamngatan 4 var sannolikt en bra arbetsplats, även om arbetsdagarna kunde vara långa.

Såväl tak som väggar är klädda i specialtillverkat kakel. Den glaserade ytan var lätt att tvätta så att man blev av med matos och smuts. Kalkstensgolvet är också relativt lättskött. Rengöringen och städningen sköttes oftast av så kallade hjälpmadamer, kvinnor som hyrdes in per timme vid behov.

Beredningsbordet mitt i rummet har en stor skiva av marmor och arbetsbänken har en skiva av massiv ek. Den huvudsakliga förberedelsen av matlagningen stod köksan och eventuell extrainhyrd kökshjälp för. Ansvaret för all matlagning och arbetsledning låg på husets kokerska.

En apparat av metall med en vev på ena sidan. Framför den två små vita hinkar och en skål.
En separator. Fotot: Jens Mohr, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Det välinredda köket har en stor mängd redskap som skulle underlätta för personalen. Utöver rinnande vatten och elektricitet fanns till exempel en separator för att skilja grädden från mjölken, ett isskåp för att hålla kylvarorna fräscha och två glassmaskiner.

Ett väggfast skåp av trä, klätt med metall på insidan. Runt omkring finns hyllor. Överallt står olika matvaror.
Isskåpet. Foto: Jens Mohr, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Från köket kan du ta dig tillbaka upp till Serveringsrummet på paradvåningen. Det finns också två nödutgångar som du ska använda i händelse av utrymning.

Guidade visning

Vi erbjuder dagligen visningar och gruppvisningar.

Kommunikationsbild: Hallwylska Museet