Krakows krubbor

En glittrande julutställning

10 november – 27 januari 2019

Julkrubborna från Krakow tillhör en unik hantverkstradition med anor från medeltiden. Ingenstans i världen kan man finna liknande krubbor. De symboliserar en värld av höga tornspiror, lökformade kupoler, guldglittrande tinnar, genombrutna fönster, trappor och smala kolonner, purpur och turkos. Allt i en sagolik stilblandning, skaparglädje och fantastisk arkitektur. På Hallwylska museet visas ett trettiotal krubbor som lånats in från Historiska museet i Krakow i en julutställning för hela familjen.

Julkrubborna från Krakow har en lång historia. Seden att bygga julkrubbor fördes till Polen på 1200-talet av franciskanermunkar, men det var under tidigt 1700-tal som Krakows franciskanermunkar började ha teaterföreställningar med marionettdockor i sin julkrubba i kyrkan bland de orörliga heliga figurerna. Under andra hälften av 1800-talet grundades det inom bygg- och murarmästarföreningen i Krakow ett nytt skrå - krubbtillverkare. De kom att utveckla och forma den idag välkända Krakowkrubban.

Listad på Unescos världsarvslista 

I år skrevs Krakows julkrubbor in på Unesco lista över mänsklighetens immateriella kulturarv.

Ett Krakow i miniatyr

Varje år i december sedan 1937 arrangerar Historiska museet i Krakow en populär tävling om att göra den vackraste julkrubban. Tävlingen äger rum på stora torget i Krakow. Dagligen spelas en trumpetsignal från Mariakyrkans torn, när klockan slår tolv och brandmannen spelat den berömda Hejnal Mariacki går startskottet för tävlingen. Ledda av funktionärer klädda i folkdräkt, tågar tävlingens deltagare med sina krubbor över stora torget till Historiska Museet för bedömning. Julkrubborna ställs sedan ut till allmän beskådning på museet.

Krubbornas utformning är inspirerad av stadens många kyrkobyggnader och har en fantasifull och sagoskimrande framtoning. Varje enskild krubba blir ett Krakow i miniatyr, med glada sagofärger och de innehåller ofta humoristiska element. Krubborna som är klädda i stanniol och metallblad kan vara allt från flera meter höga till några centimeter. De allra minsta skulle kunna få plats i en liten tändsticksask.

  • Anna Glowacki, producent och scenograf
  • Gösta Sandell, projektledare
  • Jenny Marchi, grafisk formgivning
  • Lennart Liverstrand, ljus och teknik
  • Maria Rosén, pressansvarig