Bild av den hallwylska brudkronans förvaringslåda med tillbehör.

Drömmar i vitt

Hallwylska brudar och 150 år av bröllopsmode

I början av juni 2010 lanserades publikationen "Min innerligt älskade" skriven av Hallwylska museets intendent Jessica Söderqvist och etnologen Angela Rundquist. Boken berättar om Walther och Wilhelmina von Hallwyls bröllop och speglar hur ett bröllop kunde gå till inom de högre stånden för 150 år sedan. Walther von Hallwyl och Wilhelmina Kempe var typiska representanter för sin tid, adelsmannen med sin attraktiva titel och borgarflickan med sin minst lika attraktiva förmögenhet. Det ovanliga är att de faktiskt också älskade varandra.

I samband med boklansering öppnades en mindre utställning, "Hallwylska brudar", i parets sovrum. I utställningen visades den första och sista brudklänningen som burits inom släkten Hallwyl tillsammans den Hallwylska brudkronan från 1909, som enligt traditionen lånas ut till kvinnliga släktingar som gifter sig.

Bröllopsfotografi av Ulla Tersmeden som bär den hallwylska brudkronan, 1935.

Under samma period visades utställningen "15 år av bröllopsmode" i samarbete med bröllopsdesignern GARAMAJ of Sweden i gästrummen. Ingen klänning känns så högtidlig, laddad med så mycket känslor eller historia som en bröllopsklänning. I utställningen kunde man frossa i klänningar som många beskriver som den ”viktigaste klänning” i livet. En klänning från varje år 1995-2010 representerar det årets bröllopsmode.

Bild av brudklänningen Galore från Garamaj.

De 15 klänningarna visade tillsammans en tydlig utveckling vad gäller design, tyger, silhuett med mera. Även om bröllopskläder är en del av modeindustrin har den inte slaviskt följt trenderna i samhället. Modetrender byts i rasande fart flera gånger per säsong men bröllopsklänningar följer en egen väg. De är en kombination av influenser från rådande trender och en strävan till att skapa tidlösa, klassiska klänningar som ska vara till glädje i flera år. 

Utställningarna pågick från 1 juni till 20 juni 2010.