Kommunikationsbild: Hallwylska Museet - Barnvisning
Foto: Ola Myrin, Hallwylska museet/SHM.
  1. Start
  2. Skola
  3. Skolprogram
  4. Skolprogram mellanstadiet

Skolprogram mellanstadiet

Elever i årskurs 4-6 får gå visningar där vi kopplar dåtid med nutid och berör ämnen som kulturhistoria, socialhistoria, ekonomisk historia och idéhistoria.

Pris

  • Skolvisningar på plats eller live digitalt: 900 kronor
  • Inspelad digital skolvisning med dialog: 450 kronor
  • Dramavisningar för skola: 1 800 kronor
På platsDigitalt

Möt Hallwylska museet – allmän husvisning

I en tid då samhället förändrades på många sätt valde Wilhelmina von Hallwyl att bevara sitt hem för framtiden, som ett museum. Huset är fullt av gamla saker, men också av sådant som var väldigt nytt och modernt för hundra år sedan. Eleverna får uppleva husets olika miljöer och bekanta sig med både herrskap och tjänstefolk. Vilka var det som bodde och arbetade i huset? Hur såg livet ut för dem?

Kopplat till läroplanen

Historia:

  • Eleverna får chans att utveckla sitt historiska perspektiv och jämföra människors olika förutsättningar och levnadsvillkor i olika tider.

Boka visning

HWY_DIG39937
Foto: Hallwylska museet, Jens Mohr, SHM.
På platsDigitalt

Klurigt och finurligt

Hur ser en grönsaksformare ut? Gissa på udda föremål och följ med på en visning med interaktiva element där barnen får bekanta sig med underliga ting som användes i det Hallwylska hemmet för 100 år sedan. Genom leken skapar vi intresse för gångna tiders verklighet.

Kopplat till läroplanen

Historia:

  • Eleverna får chans att utveckla sitt historiska perspektiv och jämföra människors olika förutsättningar och levnadsvillkor i olika tider.

Boka visning

På plats

Herrskap och tjänstefolk – dramavisning

Hur levde Walther och Wilhelmina von Hallwyl i sitt palats? Vilka uppgifter hade de som arbetade i huset? Följ med på en visning om herrskap och tjänstefolk.

Från att ha kunnat byta nationstillhörighet genom att svära sin trohet till ett annat land, föddes nu individen in i sin nation. Nationalromantikerna sökte folksjälen i språket, naturen och kroppen och bilden av ”svenskhet” definierades. Vilka konsekvenser fick detta för den som var ny i landet?

Boka visning

hallwylska-museet-ring-dåtiden
Foto: Hallwylska museet, Jens Mohr, SHM.
Digitalt

Ring dåtiden! – digital visning

Kan man resa i tiden? Om du fick chansen att ringa till år 1909 och prata med någon som levde då, vad skulle du fråga? Visningens innehåll styrs till stor del av elevernas frågor.

Nu har ni chansen att ringa till Hallwylska palatset på Hamngatan 4 i Stockholm och året 1909 i en interaktiv digital visning för mellanstadiet. Där bodde ett av Sveriges rikaste par, Wilhelmina och Walther von Hallwyl, i ett av Stockholms mest moderna och påkostade hus. I huset bodde även tjänstefolk som skötte städning, matlagning, servering med mera. Där fanns till exempel husan Anna, betjänten Eskil och kokerskan mamsell Klaesson. Undrar om någon kommer att svara…

Quiz på Kahoot för Ring dåtiden!

Nu finns Hallwylska museet på Kahoot! I våra frågesporter ställs elevernas förkunskaper om sekelskiftet 1900 på prov. Vet din klass till exempel vad ett dussin ostron är? Frågesporterna fungerar utmärkt som en introduktion till Hallwylska museet. Det går lika bra att spela efter ett besök hos oss om du vill stämma av vad eleverna fått med sig. Just nu kan du testa Ring dåtiden! där eleverna får lära sig äldre måttenheter som dussin, gross och tjog. Testa genom att klicka på länken här Kahoot - Ring Dåtiden

Kopplat till läroplanen

Historia:
  • Eleverna får chans att utveckla sitt historiska perspektiv och jämföra människors olika förutsättningar och levnadsvillkor i olika tider.

Boka visning

Bra att veta inför ditt besök

  • Garderob: Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Det finns skåp i entrén till museet, där du kan låsa in dina ytterkläder.
  • Matsäck: Det är inte tillåtet med mat och dryck in i museet.

Planera ditt besök

Tillgänglighet

Hallwylska museet har fem våningsplan, men tyvärr ingen hiss. Den enda vägen runt i museet är via trappor. Antalet trappsteg varierar, beroende på vart du vill komma i huset. Vill du gå en guidad visning av huset, innebär det minst 103 trappsteg upp och ned.

Om tillgänglighet i museet

Skicka en bokningsförfrågan

Du kan välja mellan visningar som sker på plats på museet eller digitala visningar som strömmas. Väl enbart en typ av visning.

Du behöver fylla i allt som är markerat med *.

      Uppgifter om skolan

        Jag har tagit del av Statens historiska museers policy för behandling av personuppgifter och samtycker till att mina kontaktuppgifter samlas in och sparas i enlighet med dataskyddsförordningen.

        Tekniska problem formulär

        Har du problem att skicka din förfrågan eller inte fått svar inom 24 timmar kan du mejla bokning@hallwylskamuseet.se.

        Lärare och barn på museet

        Nyhetsbrev för skola!

        Prenumerera på vårt nyhetsbrev för skolor för att få tips om aktuella skolprogram.