Skolprogram gymnasiet
Pris 2024
- Skolvisningar på plats eller live digitalt: 900 kronor
- Inspelad digital skolvisning med dialog: 450 kronor
- Dramavisningar för skola: 1 800 kronor
Pris 2025
- Skolvisningar på plats eller live digitalt: 990 kronor
- Inspelad digital skolvisning med dialog: 450 kronor
- Dramavisningar för skola: 1 900 kronor
Möt Hallwylska museet – allmän husvisning
I en tid då samhället förändrades på många sätt valde Wilhelmina von Hallwyl att bevara sitt hem för framtiden, som ett museum. Visningen utforskar brytningstiden kring sekelskiftet 1900 och de stora tekniska och samhälleliga förändringarna som då tog sig uttryck på många sätt. Under visningen gör vi nedslag i husets olika miljöer och eleverna får bekanta sig med både herrskap och tjänstefolk. Hur såg rollerna ut för olika människor, beroende på exempelvis kön och klass? Vilka var det som bodde och arbetade i huset?
Ebba och kvinnans politiska röst i frigörelsens tid
När kvinnorna kring sekelskiftet 1900 organiserade sig för att vinna rösträtt var Wilhelmina von Hallwyls äldsta dotter Ebba von Eckermann en av dem som klev ut i offentligheten.
Herrskap och tjänstefolk – dramavisning
Hur levde Walther och Wilhelmina von Hallwyl i sitt palats? Vilka uppgifter hade de som arbetade i huset? Följ med på en visning om herrskap och tjänstefolk.
Bilden av svenskhet
Nationalitet och identitet – hur var det att invandra till Sverige under nationalromantiken? Walther von Hallwyl gifte in sig i en av Sveriges rikaste familjer i en tid då nationalitet och identitet knöts tätt samman.
Kroppens allra hemligaste – visning med dramatiserade inslag
En visning med fokus på sekelskiftets litteratur. Under det sena 1800-talet var skönlitteraturen en plattform för samhällsdebatt, dit även de utan rösträtt hade tillträde.
Under ytan vid sekelskiftet 1900
Vid sekelskiftet 1900 rådde strikta normer kring kropp, nakenhet, kön och sexualitet.
Vilken tid – vilken stil?
Vad berättar gamla föremål? Följ med på en visning som undersöker rummens och möblernas olika stilar och status.
Skogen bakom palatset
Wilhelmina von Hallwyls far, Wilhelm Kempe, var en av de första aktörerna inom den svenska skogsindustrin. Kempe började med små företag som expanderade till sågverk och järnbruk. Familjeföretaget Ljusne-Woxna AB var en del av Sveriges industrialisering, som kom att förändra samhället i grunden. Låt oss berätta om denna förändring genom Hallwylska museets historia.
Bra att veta inför ditt besök
- Garderob: Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Det finns skåp i entrén till museet, där du kan låsa in dina ytterkläder.
- Matsäck: Det är inte tillåtet med mat och dryck in i museet.
Tillgänglighet
Hallwylska museet har fem våningsplan, men tyvärr ingen hiss. Den enda vägen runt i museet är via trappor. Antalet trappsteg varierar, beroende på vart du vill komma i huset. Vill du gå en guidad visning av huset, innebär det minst 103 trappsteg upp och ned.
Tekniska problem formulär
Har du problem att skicka din förfrågan eller inte fått svar inom 24 timmar kan du mejla bokning@hallwylskamuseet.se.