1. Start
  2. VÄVDA MODEDRÖMMAR

VÄVDA MODEDRÖMMAR

Hösten 2011 visar Hallwylska museet utställningen Vävda modedrömmar med färgsprakande vintagedräkter från Ebba von Eckermann Textilier (1950-1980). Klädmärket är en föregångare till det som idag kallas ”det svenska modeundret”. Utställningen berättar om den vävande grevinnan som väckte stor uppmärksamhet med sina kläder i egenproducerade tyger, vävda hemma på gården i Sörmland.

Hösten visar Hallwylska museet utställningen Vävda modedrömmar med färgsprakande vintagedräkter från Ebba von Eckermann Textilier (1950-1980). Klädmärket är en föregångare till det som idag kallas ”det svenska modeundret”. Utställningen berättar om den vävande grevinnan som väckte stor uppmärksamhet med sina kläder i egenproducerade tyger, vävda hemma på gården i Sörmland. Stilen passade en generation kvinnor som delade sin tid mellan hemarbete, yrkesliv och sällskapsliv. Kläderna gjorde stor succé i USA under 1900-talets mitt och såldes även i Diors exklusiva butiker i Paris. 

Handvävda ylletyger i starka färger och klassiska snitt var kärnan i Ebba von Eckermanns produktion. Ett mode som återigen har blivit populärt genom stilbildande TV-serier i retromiljö, t ex ”Mad Men”.

Ebba von Eckermann grundade verksamheten 1950 med vävning och sömnad i byn Ripsa i Sörmland. Ripsa växte snart till en blomstrande hemindustri med vävskola, servering, turistbutik och global export. Den skickliga entreprenören Ebba von Eckermann formgav själv tygernas mönster. För designen av kläderna anlitade hon bl a amerikanska Alice Topp-Lee och danske Lars Hillingsø. 

Christian Dior blev förtjust i tygernas klara färger och i hans butiker i Paris såldes både kjolar och jackor. Eleganta modefotografier placerade textilierna mitt i modevärlden och snart köptes plaggen på flera stora varuhus i Europa och Nordamerika.
 
Huvuddelen av Ripsas produktion gick på export till USA. Tillsammans med kläderna exporterades också drömmar om Sverige. Kläder i starka färger uppfattades vid den här tiden som typiskt svenskt. Vinterlandskap, solsken och björkstammar kan anas i tygernas färgkombinationer, men också sommarängar, regnbågar och höstlöv. Amerikanska modereportage anspelade ofta på både svensk natur och lokala traditioner samt på föreställningar om blonda svenskor och frigjordhet. 

Vävda modedrömmar visar främst kläder som samlats av den amerikanska ambassadrisen Ann Forsberg. Hon bar själv gärna kläder från Ripsa och var en typisk kund: en kvinna som inte var rädd att sticka ut samtidigt som hennes kläder representerade både hennes professionella och sociala roll. 

Fil. dr Patrik Steorn vid Centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet är utställningens curator. Han är specialiserad på det svenska modeundret i USA; den stora svenska klädexporten under andra hälften av 1900-talet 
 
I anslutning till utställningen ger författaren och journalisten Lotta Lewenhaupt ut boken Den glömda kjolen – Ebba von Eckermann Textilier 1950–1980  på bokförlaget Signum i samarbete med Ebba von Eckermann

Utställningen visas på  Hallwylska museet 14.10 2011 -  8.1 2012 Om Ebba von Eckerman


Ebba är dotter till Marg von Schwerin som grundade och drev modehuset Märthaskolan i Stockholm. Som ung var Ebba mer intresserad av lantbruk och lanthushåll än av haute couture vilket speglas i hennes kläder. Maken Erik var godsägare och barnbarnsbarn till Hallwylska museets grundare, Wilhelmina och Walther von Hallwyl. Den sociala bakgrunden var användbar i lanseringen av företaget, inte minst i USA.

Föredragsserie Svenskt mode i världen i anslutning till utställningen19/10 kl 18

Den glömda kjolen. Om Ripsa Originals och företaget Ebba von Eckerman textilier med Lotta Lewenhaupt
2/11 kl 18 Svenskt mode i USA på 1960-talet – lansering och mottagande med Patrik Steorn, fil.dr 
9/11 kl 18 Sverige som modeland – ett samtida perspektiv med Maria Ben Saad, lektor Modekommunikation, Beckmans Designskola.

Obs förbokas!