Tidlöst mode med inspiration från antiken, renässansen och Orienten på Hallwylska museet i höst
Tidlöst mode med inspiration från antiken, renässansen och Orienten
Välkommen till pressvisning torsdag den 1 oktober kl 10, Hallwylska museet, Hamngatan 4
Meddela på press@lsh.se
Mariano Fortuny var ingen traditionell modeskapare vid förra sekelskiftet. Han presenterade inte några årliga sommar- och vinterkollektioner. Istället skapade han en egen version av en tidlös idealform, med inspiration från antiken, renässansen och Orienten.
Han fortsatte att förbättra och förfina de plisserade plaggens kvalitet, färger och mönstertryck. Därför kan man tala om en särskild ”Fortunystil”. Det är framförallt Delphosklänningen, i dess olika versioner, som bäst betecknar denna stil.
Odödlig – hemlig metod
I vissa kretsar i modevärlden har Mariano Fortunys namn blivit odödligt. Den speciella, och fortfarande hemliga, metod för plissering och mönstertryck på silke, siden och sammet som han uppfann och utvecklade har också fått efterföljare bland nutida modeskapare som Issey Miyake, Roberto Capucci och Mary McFadden.
Delphos och Knossos
Försedd med etiketten Mariano Fortuny Venise, gjorde Fortuny stor succé med en stor tunn sidensjal som kallades Knossos och som bars av kända dansöser och personligheter som Isadora Duncan, Ida Rubinstein och Martha Graham. Den s.k. Delphosklänningensom skapades 1909 är inspirerad av den grekiska statyn ”Körsvennen i Delfi” (400-talet f. Kr.)
Konstnärlig skolning
Mariano Fortuny påverkades inte nämnbart av förra sekelskiftets konstnärliga strömningar och avant-garde. Han fick sin konstnärliga skolning i Paris, i kretsen av orientalistmålare, där många var vänner till hans föräldrar. Han ärvde både konstnärlig talang och blick av sin far.
Teater och scenteknik/ljusdesign
Rickard Wagners arbeten och idéer om musikdramat som ett allkonstverk intresserade Fortuny . Efter ett andra besök i Bayreuth 1892 var han övertygad om scendesignens betydelse. Han ansåg att scenbelysningen vara lika viktig som övrig scendekor för den visuella och musikaliska upplevelsen. Opåverkad av stilar eller trender samarbetade han med dåtidens frontfigurer inom scenkonsten.Han utvecklade ett system med scenbelysning, baserat på indirekt ljus, det s.k. Fortuny-systemet, som producerades i samarbete med tyska AEG.
Utställningen visar sex kopior av lampor som ursprungligen designats av Mariano Fortuny. De är nyproducerade vid Studio Venezia i Venedig; hantverksmässigt och helt trogna originalen.