Skönhet för alla i nytt ljus - Inbjudan pressvisning 18/2 kl 10
Skönhet för alla i nytt ljus. Hemideal vid sekelskiftet 1900
Välkommen till pressvisning
torsdag den 18 februari kl 10
Hallwylska museet, Hamng 4 Stockholm
I Hallwylska palatsets gästrum berättar vi om de nya progressiva inredningsidealen som tar form kring sekelskiftet 1900. Samhällsdebattören Ellen Key gick i spetsen för rörelsen. Tillsammans med konstnärsparet Karin och Carl Larsson skapade hon det som vi fortfarande uppfattar som ett modernt inredningsideal.
En mänsklig rättighet
I skriften Skönhet för alla, 1899, presenterade Ellen Key sina idéer. De nya idealen handlade inte enbart om ren estetik. Heminredning gjordes till en nyckelfråga i kampen för ett bättre samhälle. Skönhet för alla var en mänsklig rättighet, oavsett klasstillhörighet. Idéerna hämtades framför allt från England, men även i övriga Europa fanns liknande strömningar.
I utställningen ges exempel på hur de nya idéerna tog gestalt. Vi möter Ellen Key, men också andra samtida och nutida konstnärer och forskare som sätter den tidens inredningsideal i ”nytt ljus.
Utställningen är producerad av Hallwylska museet i samarbete med Carl Larsson-gården, Ellen Keys Stiftelse Strand, Engelska Tapetmagasinet,Lith Lith Lundin och Norrgavel.
Anmäl att du kommer på press@lsh.se
FÖREDRAGSSERIE på temat Skönhet för alla i nytt ljus
Ellen Keys feministiska estetik. Inredning och städning som politik
När Ellen Key skrev Skönhet för alla 1899 var det en titel där betoningen på alla hade en betydligt skarpare innebörd än den har för oss idag. Skönhet var oftast lika villkorat mot kön, klass och pengar som medborgarskapet, som ännu inte omfattade kvinnor och män utan hög lön eller egendom.Föredrag med Claudia Lindén, docent i litteraturvetenskap, Södertörns högskola.
Onsdag 24 februari kl 17.30
100 dagar av behov och begär
Under hundra dagar prövade formgivaren Kristina Schultzvad man egentligen behöver hemma och vad som händer när man till slut får det där som man tror att man vill ha. Hon berättar om sitt uppmärksammade examensarbete på Konstfack. Examensarbetet är en kritik av hemmet som livsstilsmarkör. Onsdag 9 mars kl 17.30
Arts & Crafts i ”hemtrefnadens” tid
Med inspiration från den engelska rörelsen Arts & Crafts och svensk allmogeromantik skapades i början av 1900-talet ett nytt hemideal med ”skönhet” och ”hemtrefnad” som honnörsord. Föredrag med Johan Knutsson, professor i möbelkultur vid Carl Malmsten Furniture Studies, Linköpings universitet. Onsdag 13 april kl 17.30
Övriga aktiviteter
Internationella Wikipediaträffen Art+Feminism
På internationella kvinnodagen anordnar vi tillsammans med Carl Larsson-gården och Ellen Keyinstitutet en workshop . På Wikipedia saknas idag artiklar om många anmärkningsvärda och kända kvinnor i historien och konsten. Det vill vi ändra på! Drop in 13-19. Fri entré. Anmälan senast 1 mars digitalamuseet@lsh.se Tisdag 8 mars
Familjelördag – Gör en miniatyrmöbel – med konstnären Caroline Blixt
Luffarslöjd och origami, japansk papperskonst, med Caroline Blixt, tillverkaren bakom dockskåpet ”Strandskåpet” i utställningen Skönhet för alla i nytt ljus– hemideal vid sekelskiftet 1900.
Lördag 19 mars kl 12-16. Drop In
Heminredningsideal vid sekelskiftet 1900 Visningar i utställningen Skönhet för alla i nytt ljus
Onsdagskvällar 2, 16, 23, 30 mars 6, 20 & 27 april kl 17.30