1. Start
  2. ​Resan till Egypten – en digital upptäcktsfärd

​Resan till Egypten – en digital upptäcktsfärd

I Hallwylska museets nya digitala utställning ​”Resan till Egypten” kan du följa greveparet von Hallwyls fotspår när de tillbringar fyra månader i Egypten, vintern 1900-1901. Se deras egna fotografier, ta del av sällskapsdamen Ida Uhses dagbok och läs om turistande i början av förra seklet!

Den 5 november 1900 stiger Wilhelmina och Walther von Hallwyl på tåget på Stockholms centralstation. De är på väg till Egypten, där de kommer att stanna i fyra månader.

I Hallwylska museets nya digitala utställning ”Resan till Egypten” får vi ta del av de fotografier som togs under resan eller köptes av lokala fotografer. Vi får också läsa om hur turistandet kunde gå till vid förra sekelskiftet. Sällskapsdamen Ida Uhses detaljerade resedagbok ger oss inblick i hur sällskapet fördrev sina dagar, vart de åkte, vad de köpte och vilka turistattraktioner de besökte.

Resan går med tåg till Neapel och därifrån med båt till Port Said i Egypten och sedan tåg igen till Kairo. Vi följer med på den specialhyrda ångbåten Columbia uppför Nilen och tar sedan tåget till Sudan. Wilhelmina och Ida Uhse plockar snäckor på Röda havets strand och rider på åsnor till kattgravarna i Beni Hasan. Ida Uhse klagar på gravskövlingen, samtidigt som de plockar med sig en kattmumie till barnbarnet. Resan avslutas med societetsliv på Kairos exklusivare hotell.

Det rika bildmaterialet tillsammans med resedagboken och texter om turismens historia ger en fyllig bild av just den här resan, men berättar också om hur resandet i allmänhet kunde gå till i de högre samhällsklasserna till vid förra sekelskiftet.

Läs producenten Sara Dixons fördjupande text om resan här »

Om digitala utställningar
Att göra helt digitala och webbaserade utställningar är en verksamhet som fortfarande är ny och ganska outvecklad bland svenska museer. Vi söker oss fram mot praktiska arbetssätt och flexibla verktyg. Den här utställningen är gjord i ett verktyg som tillhandahålls av Google. Tack vare detta visas utställningen både från den egna webbplatsen och på Google Cultural Institute. På så sätt hoppas vi att fler besökare ska hitta vårt material.

Webbadress: www.hallwylskamuseet.se/resantillegypten
Producent: Sara Dixon
Fotograf och formgivare: Erik Lernestål

​Resan till Egypten – en digital upptäcktsfärd

Henric de Maré ombord på den hyrda nilbåten Columbia. Egypten. 1900-1901.

Fotograf: Hallwylska Museet
Vintern 1900-1901 reste familjen von Hallwyl till Egypten. Här svärsonen Henric de Maré ombord på den hyrda nilbåten Columbia. Besök den digitala utställningen på: hallwylskamuseet.se/resantillegypten

Wilhelm von Geijer efter lyckad fågeljakt i Luxor. Egypten, 1901.

Fotograf: Hallwylska Museet
Wilhelm von Geijer, svärson till Wilhelmina och Walther von Hallwyl, efter lyckad fågeljakt i Luxor. Egypten, 1901. Besök den digitala utställningen på: hallwylskamuseet.se/resantillegypten

Walther och Wilhelmina von Hallwyl med sällskap. Egypten, 1901.

Fotograf: Hallwylska Museet
Walther och Wilhelmina von Hallwyl med sällskap på väg mot Kattkyrkogården i Beni Hasan. Egypten, 1901. ”Resan till Egypten” är en digital utställning som låter dig följa i greveparet von Hallwyls fotspår när de tillbringade fyra månader i Egypten, vintern 1900-1901.Följ resan på www.hallwylskamuseet.se/resantillegypten

Wilhelmina von Hallwyl på väg mot Pyramiderna. Egypten, 1900.

Fotograf: Hallwylska Museet
”Resan till Egypten” är en digital utställning som låter dig följa i greveparet von Hallwyls fotspår när de tillbringade fyra månader i Egypten, vintern 1900-1901. Se deras egna fotografier, ta del av sällskapsdamen Ida Uhses dagbok och läs om turistande i början av förra seklet! Besök utställningen på: hallwylskamuseet.se/resantillegypten

Resan till Egypten

De flesta bilderna är tagna av Wilhelmina von Hallwyl, dottern Ellen och svärsonen Wilhelm von Geijer, gift med dottern Irma. De tre fotografernas bilder har olika karaktär. Wilhelm von Geijer tar skämtsamma porträtt och arrangerade scener, till exempel bilden på svågern Henric de Maré på åsna, med en till synes road man som puttar på.