1. Start
  2. På gång i Hallwylska museet…

På gång i Hallwylska museet…

På gång i Hallwylska museet… Utställningen Under ytan… om det onämnbara vid sekelskiftet 1900 förlängs och visas fram till 25 augusti. Samtidigt i sommar ges både opera & operett och teater på den vackra gården. I september öppnas en silverutställning i samarbete med Nutida Svenskt Silver. Och i mitten av november drar julen igång. I år vidgar vi julkonceptet och bjuder på fler upplevelser.

På gång i Hallwylska museet… Utställningen Under ytan… om det onämnbara vid sekelskiftet 1900 förlängs och visas fram till 25 augusti. Samtidigt i sommar ges både opera & operett och teater på den vackra gården. I september öppnas en silverutställning i samarbete med Nutida Svenskt Silver. Och i mitten av november drar julen igång.  I år vidgar vi julkonceptet och bjuder på fler upplevelser.  

Sommar
- Utställningen som visas i palatsets sov- och gästrumsvåning har väckt stort intresse, berättar museichefen Heli Haapasalo. Därför är det glädjande att vi har möjlighet att visa den hela sommaren.  Den har sin utgångspunkt i de onämnbara underkläderna – under dräktens yta – och skildrar en tidsanda, fenomen i tiden inom områden som var ”tabubelagda” och som man absolut inte pratade om i de högborgerliga salongerna med de familjeideal som då var gängse.

Under sommaren ges som vanligt både opera & operett och teater på den vackra gården, inspirerad av venetiansk arkitektur. Det är Stockholms operettensemble som under namnet Sommarmusik på Hallwylska museet 2013 ger Opera i sommarkväll och Från Wien till Hollywood. Kullehusteatern spelar komedin Misantropen av Molière den 27 0ch 28 juni  kl 19.00 i juni och 13 aug 18.00. 

Hösten 2013
Den 13 september öppnas utställningen Dåtida Nutida Framtida, i samarbete med Nutida Svenskt Silver, en förening med drygt 50 aktiva konstnärer som tillverkar både smycken och corpus, dvs  bruksföremål med rötter i silversmidet. I år firar föreningen 50 årsjubileum.

Utställningen bygger på att konstnärerna utser ett nyckelverk ur sin egen produktion och utifrån detta skapar ett nytt – som en nutida kommentar. Tanken med att ställa ut i det Hallwylska palatset är att den anrika miljön kontrasterar mot de moderna uttrycken, samtidigt som man påminns om silvrets långa historia. Hallwylska museets egna betydande silversamling visas också under utställningstiden. Den omspänner en period på nära femhundra år, från 1400-talet fram till 1900-talets början.

Julen startar med en rad aktiviteter på gården, där stalldörren står öppen... Nere i palatsköket får besökaren en upplevelse av julens alla förberedelser i matväg. De populära dramavisningarna om julen får ett delvis nytt manus och för barn planeras speciella dramavisningar.

.

 


Stora salongen

Fotograf: Ingalill Snitt
Både möbler och fast inredning i stora salongen visar att arkitekten inspirerats av den Tessinska guldbarocken i Stockholms slott. Wilhelmina kallade rummet för sitt eget Klondyke! Flygeln kommer från Steinway & Sons i New York. Clason fick i uppdrag att rita ett nytt fodral i stil med salongens inredning. Resultatet blev ett påkostat fodral med rutfanér och intarsia i olika träslag.