1. Start
  2. Mot kontinenten - på resa i första klass öppnar 3 juni

Mot kontinenten - på resa i första klass öppnar 3 juni

Obs! 

Nyöppning och digitalt vernissage den 3 juni  i museets sociala kanaler.

Mer information kommer inom kort.

Utställningen Mot kontinenten – På resa i första klass på Hallwylska museet lyfter fram resandets utveckling kring sekelskiftet 1900 sida vid sida med familjen von Hallwyls många resor - i en tid där de organiserade nöjesresorna tog fart.

Under 1800-talet gick den tekniska utvecklingen med en rasande takt. Ångmaskinen och järnvägarna utvecklades och gjorde att människor kunde resa på ett nytt sätt − långt och snabbt. Nya kommunikationssätt band ihop världen. När turismen ökade under 1800-talet kom den moderna resehandboken. Under andra hälften av 1900-talet blev turismen en massrörelse.

Hallwylska museets grundare, Wilhelmina och Walther von Hallwyl, gjorde över 60 utlandsresor. Under de flesta av resorna passerades Schweiz, Walthers hemland. Familjen gjorde långa resor som liknade expeditioner. Ofta var de borta i flera månader och besökte många länder. Spanien  och Grekland var då platser som låg utanför de etablerade resvägarna medan Egypten och framförallt Italien var tidigt exploaterade som turistländer.  Järnvägar, hotell och all den lyx som en välbärgad västeuropé förväntade sig var en självklarhet. Entreprenören Thomas Cook organiserade tidigt sällskapsresor och genom den brittiska kolonisationen och bygget av Suezkanalen underlättades transporter och turism i allt fler länder. Och med det kom också hotellens och lyxturismens framväxt.

Att samla och att minnas var en viktig del av resandet – då som nu. Hallwylska museets unika samlingar är ett resultat av Wilhelminas von Hallwyls arbete att spara och katalogisera,  inte bara allt i hemmet utan även från resorna. I utställningen visas föremål och minnessaker som har koppling till familjens många resor; koffertar, resedagböcker, fotografier, vykort, souvenirer, resekläder och parasoll, bland mycket annat. I rum för rum presenteras en tidsresa över hur det en gång var att resa i första klass.

Utställningen är formgiven av scenograf Ulla Kassius.

Producent: Sara Dixon. 

Programansvarig: Emelie Höglund.

Utställningen pågår tom 30 december 2020.

Upplev även utställningen digitalt: https://hallwylskamuseet.se/sv/mot-kontinenten-digitalt

Mot kontinenten - på resa i första klass öppnar 3 juni

Basar i Tunis

Fotograf: Hallwylska museet, SHM.
Basar i Tunis.

Kryddhandlare Tunis

Fotograf: Hallwylska museet, SHM
På resa i Tunisien.

Hotell Kairo

Fotograf: Hallwylska museet, SHM.
Hotell Gezireh Palace var ett av Kairos flottaste. Hotellet byggdes för Napoleon III:s hustru, kejsarinnan Eugénie, så att hon skulle ha någonstans att bo då Suezkanalen invigdes. Här fanns elektrisk belysning, hissar, rinnande vatten och försklassig restaurang.

Tågstation öknen

Fotograf: Hallwylska museet, SHM.
Tågstation i öknen.

Ombord på Columbia

Fotograf: Hallwylska museet, SHM.
Ombord på ångbåten Columbia. På bordet i förgrunden ligger en av de tre kameror som familjen hade med sig.

Pastafabrik Sicilien

Fotograf: Hallwylska museet, SHM.
Handkolorerad interiör från pastafabrik på Sicilien. Von Hallwyls besökte Sicilien år 1888, då bilden köptes på plats.

I öknen

Fotograf: Hallwylska museet, SHM.
Walther och Wilhelmina med svärsöner och sällskapsdam, på åsnor på väg mot Ben Hasan i Egypten. De red mycket och långt, på hästar, kameler och åsnor. Kvinnorna alltid på damsadlar.

Biarritz, Frankrike

Fotograf: Hallwylska museet, SHM.
Strandbild från Biarritz, 1886. Det har precis blivit populärt att bada i havet för nöjes skull. I mitten av 1800-talet började läkarna rekommendera havsbad fört hälsans skull.

Bland palmerna

Fotograf: Hallwylska museet, SHM.
Walther, Wilhelmina, Ida Uhse och Irma von Geijer i en palmskog nära Aswan. Alla bär rejäla kläder trots värmen. Det ansågs vara farligare att bli förkyld på sydligare breddgrader än hemma i Norden, så det gällde att inte blir kall.

Resebild Egypten.

Fotograf: Hallwylska museet, SHM.
Bild från resa i Egypten, familjen Hallwyl.

Wilhelmina rider på en kamel.

Fotograf: Hallwylska museet, SHM
Wilhelmina von Hallwyl på kamel utanför Kairo. Även på kamel red man i damsadel.

Flygaffisch Aero

Fotograf: Affisch från SMTM, foto Jens Mohr, SHM
Affisch för A.B. Aerotransport. Planets cockpit finns bevarad på Arlanda flygsamlingar, som tillhör Statens transporthistoriska samlingar.

Aerotransport_tidtabell

Fotograf: Affisch från Arlanda flygsamlingar, SMTM, foto Jens Mohr, SHM.
Affisch med tidtabell och priser för A.B. Aerotransport var ett svenskt flygbpolag som etablerades 1924. Rolf de Maré flög med just det planet till Gotland.