Mariano Fortuny – modeskapare och allkonstnär
Mariano Fortuny y Madrazo (1871-1949) anses som den mest betydande nydanaren inom mode och textil design under det tidiga 1900-talet. Den 2 oktober öppnar Hallwylska museet en utställning om honom. Här visas dräkter och andra textilier, t ex mönsterprov och mönsterteckningar. Bland annat de berömda ”Delphos” klänningarna, kroppsnära, olikfärgade klänningar i veckat siden. De bars av den tidens kändisar som Sarah Bernhard, Isadora Duncan och Oona Chaplin.
Mariano Fortuny, född i Spanien, började sin konstnärliga bana som målare. Han är också känd för sina tekniska uppfinningar, framförallt inom elektrisk teaterbelysning och arbetade också med fotografi, industriell design och måleri.
Nils Dardels målning ”Drömmar och Fantasier” från 1922 visar de tre döttrarna von Hallwyl i klänningar som förefaller vara designade av Mariano Fortuny eller av någon samtida efterföljare. Just dessa klänningar fick Ingalill Jansson, producent för utställningen, att associera till Fortunys skapelser och ta initiativ till utställningen.
Utställningen Mariano Fortuny – modeskapare och allkonstnär är ett samarbete med Spanska ambassaden och Italienska kulturinstitutet och genomförs genom inlån från Museo Fortuny i Venedig och från Museo del Traje i Madrid som också har en stor samling av kläder designade Mariano Fortuny.
Utställningen visas den 2 oktober 2015 till 10 januari 2016
Mariano Fortunys hem Palazzo Pesaro degli Orfei i Venedig är idag i likhet med Hallwylska museet ett miljömuseum som visar interiörer, måleri och textil skapade av honom.
En liten publikation om Mariano Fortuny ges ut i anslutning till utställningen.
Pressvisning äger rum den 1 oktober kl 10.
I anslutning till utställningen ges fyra föreläsningar, tre i samarbete med Italienska kulturinstitutet
Mariano Fortuny, en mångfacetterad talang 2/10
Minoiska spår i Fortunys mönstervärld 14/10
Klassiska och moderna ideal: Fortunys tidlösa mode 11/11
Med scenen som palett 25/11.
Mer information i vårt kalendarium, http://hallwylskamuseet.se/sv/kalendarium, i början av augusti