1. Start
  2. En kärleksförklaring till miniatyrhantverket

En kärleksförklaring till miniatyrhantverket

Låt dig fascineras av Hallwylska museets nya utställning  ”Den lilla vida världen – Miniatyrer, modeller och dockskåp” där minutiöst hantverk varvas med lekfull fantasi. Tack vare inlån från ett 40-tal nutida miniatyrhantverkare och ett flertal samlare av dockskåp kommer besökarna kunna förundras över all uppfinningsrikedom och omsorg som ligger bakom föremålen. Utställningen öppnar 9 maj.

  Av Gril Larsson Skala 116

I utställningen visas antika dockskåp såväl som nybyggda. Två av dockskåpen i utställningen är Wilhelmina von Hallwyls dockrum – en salongsmiljö och en paviljong med tillhörande salongsmöbler. Ett inlånat skåp som visas är från 1890-talet och har möbler från den tiden. Även modelljärnväg, modellflygplan, tittskåp och annat miniatyrhantverk går att se i utställningen.

– Jag vill att besökarna ska komma hit och häpna över hantverket och bli inspirerade, säger Frida Bowallius producent och intendent på Hallwylska museet.

Skaparglädje av återbrukat material

För många miniatyrskapare är det stora nöjet att bygga själva och gärna av återbrukat material. De bygger dockskåp av gamla sockerlådor och resväskor. Allt går att använda om man bara ser potentialen i det. Av gamla champagnekorkar uppstår stolar. Lekfullheten i hantverket är slående och fantasin har inga gränser.

Miniatyrskapande som terapeutiskt verktyg

En av utställningens miniatyrhantverkare, Göril Larsson, har återskapat museets tidigare utställning Dukat för fest! som visades år 2023. I utställningen möttes besökaren av en dukning till storslagna middagar som familjen von Hallwyl höll under februari månad varje år. Miniatyrhantverkaren Göril Larsson har med imponerande precision återskapat dukningen i miniatyr. Varje liten servettbrytning, meny och servis är noggrant återgiven såväl som de spiralsvarvade stolarna – allt är skapat helt för hand. I livet med en kronisk sjukdom är skapandet av miniatyrer ett passionerat hantverk som skänker Göril Larsson en känsla av lugn och glädje.

En röd tråd i utställningen är att många miniatyrhantverkare har börjat bygga när de fått en diagnos eller kronisk sjukdom. I ändlösa timmar har de byggt små världar och i skapandet glömmer de tid och rum. I en värld där vi får mycket information om större sammanhang som vi inte kan styra över, kan skapandet av miniatyrernas lilla värld skänka en känsla av att kunna forma sin värld på sitt eget sätt.

Människor har alltid inspirerats av miniatyrer, det finns forskning som visar att människor mår bra av att ta in mycket information på en liten yta, säger Frida Bowallius.

Idag är miniatyrhantverket en stor hobby i Sverige. Utställningen vill visa dess rika variation och olika uttryckssätt.  

Pressvisning 7 maj kl. 10.00

För övrig information och anmälan kontakta:

Anna Glowacki, pressansvarig

Tel. 0767242334

E-post: anna.glowacki@shm.se

Vi bjuder på kaffe.

Utställningsfakta:  
Titel:  Den lilla vida världen - Miniatyrer, modeller och dockskåp
Visas: 9 maj – 11 januari 2026
Utställningen innehåller:  Dockskåp, modelljärnväg, flaskskepp, modellflygplan, tittskåp, spökhus, brottsplats, butik, herrgårdsmiljöer, funkismiljöer och bruksmiljöer.
Pris:  150 kronor inträde till museet.

Utställningslokal: Visas på fjärde våningen i fem mindre rum. Museet saknar hiss.

Läs mer om utställningen här. 

Miniatyr av utställningen Dukat för fest!

Fotograf: Göril Larsson
Av Göril Larsson. Skala: 1:16.

Miniatyr av utställningen Dukat för fest!

Fotograf: Göril Larsson
Av Göril Larsson. Skala: 1:16.

Lundbyskåp

Fotograf: Ola Myrin/SHM

Lundbyskåp

Fotograf: Ola Myrin/SHM
Ägare Martina Thun

Franskt barockskåp

Fotograf: Ola Myrin/SHM
Miniatyrvariant av ett franskt barockskåp av Elisabet Hesseborn. Skala 1:12.

Fyrdelad vikskärm

Fotograf: Ola Myrin/SHM
Målad fyrdelad vikskärm i miniatyr av Elisabet Hesseborn. Skala 1:12.

Cykelverkstad

Fotograf: Foto: Ola Myrin/SHM
Modell av Olssons cykelverkstad i Hökarängen av Adrian Tomic. Skala: 1:35